Euroblog 10 januari 2012: Heel Europa aan het infuus

De rente op tienjarige Italiaanse obligaties is weer terug op het hoge niveau van begin november. Niet geheel onverwacht.De rente op Italiaanse obligaties met een looptijd van tien jaar is gestegen naar 7,16 %. Dat is het hoge niveau van begin november. Franse en Spaanse rente lopen ook op. Als Frankrijk wordt afgewaardeerd door S & P zal dit ook gelden voor het EU noodfonds.

Wij leven in een vreemde wereld. Het kapitalisme bestaat niet meer. Het interbancaire geldverkeer en de herfinanciering van leningen van banken worden in leven gehouden door de Europese Centrale Bank. De geldmarktfondsen zijn Europa ontvlucht en namen in hun kielzog de dollarmarkt mee, een markt die ook al de centrale banken gaande moet worden gehouden. Het gebrek aan vertrouwen wordt door de ECB met enorme interventies gecompenseerd. Onwerkelijk.

Het vreemde van alles is nog dat al dit wantrouwen niet altijd gerechtvaardigd is. Italië heeft al een kwart eeuw een staatsschuld die 100% van hun BNP bedraagt. Dat was nooit een probleem maar nu wel. Spanje heeft een lagere schuld dan Duitsland. Ook heeft Europa het geld om de problemen op te lossen maar Duitsland staat op de rem. Op dit moment is er door alle interventies geen inflatiegevaar omdat wij ons bevinden in een zogenaamde liquiditeitsval.

Eigenlijk zijn onze banken genationaliseerd. En onze ECB financiert de schulden van nationale regeringen. Er is geen obligatiemarkt meer omdat de rente kunstmatig gedrukt wordt door de ECB. Er is geen markt meer. Voor de SP moet dit het paradijs zijn.

Een financiële transactietaks is natuurlijk onzin. Zo’n belasting kan alleen maar op wereldschaal ingevoerd worden anders benadelen wij onze eigen instituties. Bovendien maakt een transactietaks het too big to fail probleem alleen maar groter omdat de kleine banken er meer last van hebben dan de grote.

Wat wel zou helpen is de scheiding van spaarbanken en investeringsbanken. De Economist zegt deze week dat de voorstellen van de Britse Commissie Vickers de Britse banken kleiner zullen maken maar niet bankroet zal doen gaan. De Economist is wel bang voor andere Europese regels die op stapel staan en betreurt dat Cameron het nu onmogelijk heeft gemaakt om die regelgeving mede te beïnvloeden. Cameron heeft een dure fout gemaakt. Het VK kon heel eenvoudig de transactietaks vetoën. Nu hij weggelopen is heeft hij geen invloed meer op andere voorstellen. Dom.

U kunt mijn boek nu ook in Ibooks store kopen, Boekestijn intypen en dan verschijnt het boek vanzelf, 2,99 euro voor Ebook en 17 euro pocketuitgave

U kunt het ook kopen bij Bol.com.  Mijmeren Overzee

Leave a Reply