Euroblog 11 januari 2012: Italie wordt de echte test voor de Euro

Ons land zette vandaag een driejarige lening weg tegen een extreem lage rente. In Italie kunnen ze daar alleen maar van dromenVandaag wist de Nederlandse staat 3,1 miljard euro aan schuld met een looptijd voor drie jaar in de markt te zetten tegen 0,853 procent. Dat is de laagste renteniveau ooit en tekent de verhoudingen in Europa. Ook de Duitse Bunds noteerden een lagere rente.

In Italië zit de rente weer boven de 7 %. Gisteren waarschuwde kredietbeoordelaar Fitch zes eurolanden dat hun kredietoordeel mogelijk eind deze maand met een of twee stappen wordt verlaagd. Volgens de kredietbeoordelaar hebben Italië, Spanje, België, Ierland, Slovenië en Cyprus veel last van de Europese schuldencrisis. Opvallend genoeg wordt de rating van Frankrijk met rust gelaten. Het land loopt wel grote risico’s doordat Franse banken veel geld hebben uitstaan in kwakkelende eurolanden, en het land een grote bijdrage moet doen in de verhoging van de EFSF.

Volgens Fitch ligt Italië dat in de frontlinie van de huidige crisis. Italië heeft een relatief laag begrotingstekort, maar kampt wel met een torenhoge schuld van 1,9 biljoen euro. Dat is meer dan 120 procent van het bruto binnenlands product. In de komende periode moet Italië bovendien driehonderd miljard van de uitstaande schulden opnieuw veilen. De hoge rente die het land moet betalen bemoeilijkt dat. Mocht Italië de rente van zeven procent niet meer kunnen betalen, dan verwachten verschillende financiële experts dat het Europese noodfonds EFSF niet genoeg slagkracht heeft om het land op te vangen. Fitch pleitte vandaag voor een grotere bemoeienis van de Europese Centrale Bank.

Zerohedge, een website waarvan ik de betrouwbaarheid niet kan beoordelen komt met een pessimistisch scenario voor Griekenland. De auteur Tyler Durden claimt dat hedgefunds zoveel Griekse obligaties bezitten dat zij de Europese poging om private partijen over te halen om Griekse schuld af te schrijven kunnen blokkeren. Obligatiehouders moeten ongeveer 110 miljard euro afschrijven maar veel hedgefunds geven niet thuis.

Zij zitten namelijk in een win win positie. Indien Griekenland omvalt kunnen zijn hun kredietverzekering gebruiken (CDS). Indien Griekenland niet omvalt en voldoende andere financiële instellingen bereid zijn om af te schrijven hoeven zij dat niet te doen. De hedgefunds ondermijnen daarmee het IMF plan om de Griekse financieringskosten te reduceren. En zonder een deal kan Athene vergeten dat de troika (ECB,IMF en EU) het tweede bailout pakket uitbetalen en dan is het land bankroet.

20 maart moet Athene 14,5 miljard euro herfinancieren. Een deal is snel nodig want alleen al de bureaucratie neemt 6 weken.

Banken schijnen wel bereid om af te schrijven maar over alle details wordt nog stevig onderhandeld. We zullen zien wat er gaat gebeuren. Het worden zeer spannende weken!

 

U kunt mijn boek nu ook in Ibooks store kopen, Boekestijn intypen en dan verschijnt het boek vanzelf, 2,99 euro voor Ebook

U kunt het ook kopen bij Bol.com, 2,99 euro voor Ebook en 17 euro pocketuitgave  Mijmeren Overzee

Leave a Reply