Euroblog 12 januari 2012: Stress en Zorgen

Er zijn hele vreemde ontwikkelingen gaande. En Lex Hoogduin waarschuwt dat de ECB steeds meer banken financiert die eigenlijk niet in orde zijn

Het is toch vreemd wat er allemaal gaande is. De stress in het systeem neemt steeds meer toe. Het grote geld is in beweging en zoekt veilige havens. Een lezer mailt mij de volgende ontwikkelingen:

1. De deposito’s die banken aanhouden bij de ECB stegen gisteren tot het hoogste niveau ooit. Ooit! Zelfs meer als in 2008 dus.

Banken hebben nu 463 miljard geparkeerd bij de ECB.

2. Duitsland heeft gisteren geleend tegen een negatieve rente. Indien men vandaag geld leent aan Duitsland, betaalt het land over 6 maanden minder terug. Beleggers zijn bereid om Duitsland geld te betalen om geld aan hen te mogen lenen.

3. In de voorbije maanden steeg de EUR/USD-verhouding wanneer de beurzen hoger gingen. Sinds eind november gaat dit echter niet meer op. De EUR/USD ging een procent of vijf lager terwijl de Amerikaanse indexen meer dan 10% stegen sinds de lows.  Wat is hier opeens aan de hand?

4. Oh ja, en het gaat ook weer goed fout in Italië. 

Voormalig centraal bankier Lex Hoogduin legt aan Marike Stellinga uit in de NRC dat de grens tussen de rol van de ECB en die van de Ministers van Financien vervaagt. De 489 miljard euro reddingsacties kan tot zombiebanken leiden en ertioe bijdragen dat de bakensector slechter gaat functioneren. Banken raken verslaafd aan goedkope ECB leningen. Zij stallen er hun beste onderpand om dat ECB krediet te krijgen. Hierdoor zijn banken voor private financiers minder aantrekkelijk want zij krijgen onderpand van slechtere kwaliteit. Banken die dus aanvankelijk alleen last hadden van misplaatst wantrouwen nu in echte problemen komen door de ECB.

Bovendien vervaagt het onderscheid tussen banken die in tijdelijke geldnood en banken die feitelijk failliet zijn. Zo ontstaan zombiebanken, ze gaan niet failliet door infuus van de ECB maar op de markt kunnen zij zich niet redden.

De uitschakeling van de markt door de ECB leidt er ook toe dat banken die er slecht voor staan geen prikkel voelen om verliezen te nemen en nieuw kapitaal zoeken. De ECB houdt dus nu veel zwakke banken in Ierland, Griekenland en Italie in stand. Het beroep van Italiaanse, Ierse en Griekse banken op de ECB is zeer fors. De ECB kan daarbij veel geld verliezen. Bij het faillisement van Lehman in 2008 moest de ECB 5 miljard euro verlies nemen op een lening van 10 miljard aand dochterbedrijf van Lehman. Het onderpand bleek niet veel meer waard.

De ECB dreigt gegijzeld te worden door overheden en zijn werk niet meer onafhankelijk te kunnen doen. De ECB kan zich alleen uit die spagaat bevrijden indien regeringen alle twijfel over de kredietwaardigheid van landen wegneemt. De ECB moet dan de financiering aan de problematische banken zo snel mogelijk afbouwen.

Hoogduin is tegen de rol van lender of last resort van de ECB en pleit waarschijnlijk voor een groter noodfonds.

 

U kunt mijn boek nu ook in Ibooks store kopen, Boekestijn intypen en dan verschijnt het boek vanzelf, 2,99 euro voor Ebook

U kunt het ook kopen bij Bol.com, 2,99 euro voor Ebook en 17 euro pocketuitgave  Mijmeren Overzee

 

Leave a Reply