Is het voldoende?

Het is nu 4.16 donderdagmorgen en ik kijk naar de persconferentie:

 

Eerder vanavond bereikten de regeringsleiders van de 27 EU-landen al wel een definitief akkoord over herkapitalisatie van de Europese bankensector. De banken moet eind juni volgend jaar hun kapitaalratio, de verhouding tussen het eigen kapitaal van banken en hun op risico gewogen bezittingen, hebben opgehoogd tot 9 procent.

De banken moeten in eerste instantie zelf proberen om hun kapitaalratio met behulp van private partijen te verhogen. Als dat niet lukt, moeten nationale overheden de banken te hulp schieten. Als die daar niet toe in staat zijn, kunnen de banken aankloppen bij het Europese noodfonds EFSF. Volgens de Europese Bankautoriteit moeten de grote Europese banken zo’n 106 miljard euro aan nieuw kapitaal aantrekken om hun kapitaalratio’s weer op orde te krijgen.

Op de persconferentie:

1. noodfonds wordt 4 a 5 keer opgekrikt tot 1000 miljard

Er gaat geen extra geld van de lidstaten in het noodfonds, maar het fonds wordt zo ingericht dat dezelfde hoeveelheid geld zwakke eurolanden meer bescherming biedt. Het plan omvat verbetering van de kredietwaardigheid van schuldpapieren uitgegeven door lidstaten, evenals de creatie van speciale kredietfaciliteiten die worden gefinancierd door zowel private als publieke investeerders. De details zullen in november verder uitgewerkt worden. Lening van IMF/eurolanden niet meer 109 mrd maar 115 mrd, daarin zit 20 miljard steun Griekse banken en 30 miljard lokkertjes voor de private sector

2. Er komt een Griekse haircut van 50 % maar niet van de netto contante waarde maar de nominale (die hoger is)

3. Eurolanden willen verder gaan dan 6pack van de begrotingsdiscipline, daar zal Rutte blij mee zijn

4. Griekse schuld moet in 2020 uitkomen op 120% van het bbp

5. Rompuy onderzoekt de noodzaak van een beperkte verdragswijziging

6. Van Rompuy is met blij met toezegging van ECB om de onconventionele interventies te continueren. Draghi, de opvolger van Trichet,  liet zich dat al eerder ontvallen tijdens een lezing in Rome.

7. Italië gaat samen met Europese Commissie de bezuinigingsafspraken implementeren

8. volgens de European Banking Authority hebben Europese banken 106 mrd extra kapitaal nodig. Nederlandse banken voldoen al aan de eisen, ook SNS Real

Intussen werd duidelijk dat China bereid is om mee te betalen aan het noodfonds. Daarover repte Barosso echter niet. Ben benieuwd wat China daarvoor terugkrijgt, sterkere positie in het IMF?

Ik stel nuchter vast dat het echte probleem, de zwakke concurrentiepositie van de Zuidelijke landen, niet echt wordt aangepakt. Natuurlijk als Italië bereid zou zijn de arbeidsmarkt te flexibiliseren, pensioenen te hervormen en de bureaucratie te verminderen zou dat helpen. Maar gebeurt het ook echt? En zelfs als het geïmplementeerd wordt met steun van de Europese Commissie zal Rome dan zelf in staat zijn om de lonen te verlagen? En wat gebeurt er vandaag met de Amerikaanse banken met al die Griekse schuldpapieren?

Komt er ook nog een obligatieverzekering? Details moeten nog worden uitgewerkt. De 50% haircut lijkt me te weinig. Zerohedge maakt de volgende berekening:

 • Greece has €350 billion in total debt including about €70 billion in Troika “post-petition” loans; these are untouched.
 • Of the €280 billion, roughly €75 billion is held by the ECB: this, like the Troika loans, will be untouched.
 • This leaves just ~€200 billion in actual debt to undergo a haircut.
 • Apply a 50% haircut to this debt (ignoring the fact that of this about €35 billion is held by Greek pension funds, and once the realization that Greek pensions have been cut in half dawns upon the population, the result will be the biggest riots ever seen in Athens yet).
 • Total debt to be cut: just about €100 billion.
 • Hence, of the total €350 billion, just €100 billion is eliminated, most of it used to backstop and service Greek pension and retirement obligations
 • €250, or the residual, of €350, the original, means 72%, or a 28% haircut.
 • Greek GDP was €230 billion on December 31, 2010 and declining fast.
 • And that is how a 50% haircut is “cut” almost in half

2 thoughts on “Is het voldoende?

 1. Griekenland en die haircut zijn niet zo belangrijk. Qua probleem is Griekenland niet meer dan een vlieg die lawaaiig rond je hoofd vliegt. De bedragen zijn relatief klein, dat kan Europa aan. Dat geldt ook bij de vragen over de solvabiliteit van Ierland en Portugal, die nergens worden genoemd.

  Vraag is: is het voldoende om Spanje, Italie, Belgie, Oostenrijk en Frankrijk weer redelijke tarieven voor hun leningen te geven. Al die landen zijn solvabel, dus een garantie van 20% op de haircut is misschien best voldoende. We zullen het de komende dagen zien.

  Vraag is ook: gaan Spanje, Italie, Wallonie en Frankrijk hun economie zo hervormen dat de schuld minder wordt, bij voorkeur via groei. Seeing is believing.

Leave a Reply