Studiereis naar Oman 24-28 March 2025

‘Punching above its weight’, dat is wat Oman doet in het Midden Oosten. Gaat u met mij mee met een studiereis naar Oman, van 24-28 maart 2025? We verdiepen ons in de economie, (geo-)politiek, en geschiedenis van het Sultanaat en bezoeken bedrijven die een belangrijke rol spelen in de groene transitie.

U gaat met ons mee naar vier belangrijke bedrijven die een rol spelen in de waterstofsector, voor presentaties door het management. Bovendien geef ik zelf 4 master classes, want ik ben al jaren gefascineerd door het land Oman.

Wist u dat Oman de oudste natiestaat is van het Midden Oosten met eigen bezittingen in Perzië, Beloetsjistan en Zanzibar? Wist u dat Oman tot op de dag van vandaag een brug probeert te slaan tussen de VS en Iran? Wist u dat ons Koningshuis belangrijke banden heeft met het Sultanaat waardoor de Sultan drie mariniers en een helikopter vrij heeft gekregen toen er tijdens de evacuatie in Libië veel mis was gegaan? Wist u dat Oman een belangrijke rol speelt in de groene transitie van Rotterdam? Kortom, dit wordt een bijzonder interessante studiereis! Reist u met ons mee?

Bent U geinteresseerd? Stuur Ronald Jans een e-mailbericht (r.jans@studiumtravel.nl)

Met Arend Jan Boekestijn op reis….

….naar OMAN

Arend Jan Boekestijn is historicus en verbonden aan University College Utrecht. Hij is de laatste jaren steeds meer geïnteresseerd geraakt in de geschiedenis en politiek van het Midden-Oosten. Hij maakt samen met Rob de Wijk de podcast Boekestijn en de Wijk voor BNR. Elke maand luisteren 2 miljoen mensen naar deze podcast die daarmee de grootste is van Nederland. Samen met Tim de Wit maakt hij eveneens Europa Draait door, die wekelijks 80.000 luisteraars trekt. Met beide podcasts maakt hij ook theater tours. In het tv programma Vandaag Inside geeft Boekestijn 2 keer per maand commentaar op geopolitieke ontwikkelingen in de wereld.

Wanneer: van 24 – 28 maart 2025
Bestemming: Muscat, Oman – de oudste onafhankelijke Arabische staat
Voor wie: voor geïnteresseerden in de Midden-Oosten politiek, geopolitiek en de groene transitie.

Thema: de huidige politieke situatie in het Midden Oosten vanuit historisch, politiek en economisch perspectief.

Op het programma:
* maar liefst vier unieke spreekbeurten van Arend Jan Boekestijn.
* vier zeer interessante bedrijfsbezoeken – met ontmoeting en discussie met het management. Onder andere staat een bezoek aan de haven van Sohar in het reisschema.
* ruim aanbod van cultuurelementen, o.a. Oman Across Ages in Nizwa en excursies naar het Opera House en het paleis van de Sultan

Arend Jan heeft de regio vaak bezocht en is goed op de hoogte van de krachtsverhoudingen in het Midden Oosten. Zijn kennis over de geschiedenis en de internationale politiek is indrukwekkend en er zullen, gelardeerd met humor en prachtig beeldmateriaal, maar liefst vier colleges worden gegeven:

  1. 3000 v. Chr. Tot 1970 n. Chr. Oman heeft een interessante geschiedenis. Al heel vroeg hebben mensen zich gevestigd in de regio. In de Omaanse bergen bevinden zich de zogenaamde steenheuvels waarvan niemand precies weet wat de functie was. Al duizenden jaren voor de jaartelling werden er in het land zeeschepen gebouwd. 500 voor Christus ontstond uit de machtige wierookhandel de wierookroute. Zelfs de Romeinen probeerden deze later tevergeefs in handen te krijgen. In het prille begin van de zestiende eeuw, toen Oman inmiddels al ruim duizend jaar geïslamiseerd was, bezetten de Portugezen het land. Dit was het begin van het ontstaan van de culturele mengelmoes. De Portugezen hebben 150 jaar lang hun stempel op de geschiedenis van Oman weten te drukken. De vroege negentiende eeuw was een bloeipunt in de geschiedenis van Oman. Het land was machtig en had onder andere bezittingen in Perzië en Zanzibar. Na het tot stand komen van diplomatieke betrekkingen met Groot-Brittannië ging het echter bergafwaarts met Oman. Het rijk viel uit elkaar en kende – ook door het bewind van de toenmalige sultan- nauwelijks ontwikkeling. Deze sultan, Said Bin Taimur, heerste van 1932 tot 1970.

  2. 1970 tot heden. Met hulp van de Britten zette de begaafde zoon van de sultan, Qaboes Bin Said al Said, zijn vader af. De slavernij werd afgeschaft en Oman werd in 1971 onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk. De nieuwe sultan startte direct met een inhaalslag. Er werden scholen en ziekenhuizen gebouwd, irrigatieprojecten opgezet en de infrastructuur ging geheel op de schop. Dit heeft geresulteerd in een land met een inmiddels redelijk goede economische situatie dat met heel het Midden-Oosten in vrede leeft. Oman bouwt een brug tussen de sjiitische wereld (Iran) en het Westen (VS). Het kleine land is echt invloedrijk. Er zijn overigens warme banden tussen ons Koningshuis en het Sultanaat. Toen ons land een marine helikopter plus bemanning in Libië kwijt dreigde te raken belde Beatrix naar Qaboes en kwam alles weer goed.

  1. Een college over de krachtsverhoudingen in het Midden-Oosten. Er zijn in het Midden-Oosten een aantal interessante ontwikkelingen gaande. Zo is er een informele en deels geheime band tussen Israël en de soennitische wereld ontstaan. Er is onder leiding van de Chinezen ook overleg tussen Saoedi-Arabië en Iran. Daar lijkt warempel een matigende werking van uit te gaan. De VS heeft een sterke presentie in het Midden-Oosten. De EU is totaal verdeeld over het Israëlisch-Palestijnse vraagstuk en wil graag vooral geld verdienen. In dit college wordt ook aandacht besteed aan LNG en groene waterstof. Het ziet er naar uit dat de regio eindelijk een alternatief voor de olie heeft gevonden. Ook de hervormingspolitiek van Saoedi-Arabië is indrukwekkend. Mohammed Bin Salman heeft de clerus echt een toontje lager laten zingen.

  1. Het Arabisch-Israëlische conflict. Wat is er nu echt gebeurd? Wat zijn onmiskenbare feiten? Er zal worden uitgelegd hoezeer de VS een prijs betaalt voor de bijna onvoorwaardelijke steun van Washington aan Israël. China, India, Afrika en Latijns-Amerika vinden namelijk dat het Westerse beleid t.a.v. Israël hypocriet is. Eveneens zal worden uiteengezet dat geweld alleen nooit een duurzame vrede kan opleveren. Zonder een politiek perspectief is het slechts wachten tot er weer een nieuwe intifada uitbreekt. Israël is echter zo getraumatiseerd na de pogrom van 7 oktober dat het alleen nog maar veiligheid denkt te kunnen krijgen via militaire middelen. Het probleem is echter dat men wel Hamas leiders kan ombrengen maar niet hun ideeën.

Vandaag de dag heeft Oman een strategische visie over waterstof ontwikkeld en wil in die markt een dominante rol gaan spelen. Dat is een interessante basis voor o.a. de bedrijfsbezoeken en een expertcollege door de Universiteit aldaar.

De reis heeft ‘geschiedenis’, ‘veiligheid’ en ‘de economische toekomst’ als kernonderwerpen.

Als politicus, historicus en schrijver/spreker is Arend Jan als geen ander in staat om dit allemaal in perspectief te plaatsen. Gaat u mee met deze inspiratiereis?

Er is voor 25 deelnemers plaats. Deelnamekosten zijn € 6.260,- per persoon.
U verblijft in een prachtig 4*-hotel, geniet van lunches en diners in uitstékende restaurants en er is een eigen bus die u voor het programma door de regio rijdt. Er is ook permanente reisbegeleiding vanuit organisatiebureau STUDIUM TRAVEL.

Aanmelden/inschrijven: op Oman Reis vult u het formulier in, waarna wij contact met u opnemen voor verdere details. U kunt ook een mail sturen naar R.Jans@studiumtravel.nl