Ik ben gefascineerd door de grote geopolitieke verschuivingen die er op dit moment plaatsvinden en een grote impact hebben op onze politiek en economie. Europa bevindt zich in een aantal crises die elkaar ook nog eens versterken. Poetin’s machtsontplooiing komt op een moment dat Europa worstelt met populisme, de euro, Brexit en de vluchtelingenstromen die het gevolg zijn van de implosie van het Midden Oosten. Hieronder kunt een lezing bekijken die ik hield voor het Haagsch College over de vier gevaren die Europa bedreigen:
En hier een lezing over Brexit in juni 2016:
Het Grote Brexit Haagsch College van Arend Jan Boekestijn from Haagsch College on Vimeo.
Ik geef lezingen door het gehele land en in het buitenland. Ik ben ook beschikbaar als dagvoorzitter. In mijn drukke agenda is niet meer ruimte dan twee optredens per week. Boekt U dus ruim van tevoren. Ideële instellingen krijgen korting. Voor meer informatie Speakers Academy 010-4333322 en mail info@speakersacademy.nl
Andere thema’s voor lezingen
1. De impasse in de eurozone. Als wetenschapper en als politicus heb ik de Eurocrisis van dichtbij meegemaakt. Zijn de 17 lidstaten van de euro niet te heterogeen om samen een gemeenschappelijke munt te delen. Zal de grand bargain, steun in ruil voor hervormingen, slagen? Kan men sterke instituties exporteren naar landen met zwakke instituties? Europa bevindt zich in een grote crisis. Waar is het mis gegaan? Kunnen wij de constructiefouten van Maastricht (1992) nog herstellen? Slagen de Europese leiders er toch in om met meer integratie de euro te redden of is een kostbare ontbinding onvermijdelijk? Stel dat de euro uiteenvalt brokkelt de gemeenschappelijke markt dan ook af? En keren wij dan terug naar de wereld van het interbellum waar natiestaten met protectionisme elkaar verarmden? Is het mogelijk om verworvenheden van Europese samenwerking te behouden zonder een Europese superstaat te creëren?
2. Wat is nu eigenlijk een goede leider? Een lezing over Churchill, De Gaulle, Bolkestein, Rutte
3. Waarom hulp in zijn huidige vorm vaak Afrika schaadt en hoe het beter zou kunnen. Ik was woordvoerder ontwikkelingssamenwerking in de Tweede Kamer en heb mij in die hoedanigheid ingezet voor de hervorming van hulp. Mede dankzij mijn boek ‘De prijs van een slecht geweten’ 2010 en een WRR rapport is toen de Nederlandse hulp ook daadwerkelijk verbeterd. Maar het kan nog veel beter.
4. In welke wereld leven wij Nederlanders eigenlijk? Wat gaat er gebeuren met de VS, China en India? Hoe kunnen wij ons aanpassen aan de nieuwe geopolitieke verhoudingen? Zie hier mijn Over Oude en Nieuwe Machten
5. Welke lessen kunnen worden getrokken uit de interventie in Irak, Afghanistan en Libie? Kan men democratie exporteren? Hoe kan men een asymmetrische oorlog winnen? Wat betekent de tanende macht van de VS voor de Wereld?
6. Analyse van de huidige politieke situatie. Zal de hervormingsagenda van dit kabinet slagen? Is er uberhaupt een andere kabinetssamenstelling denkbaar die meer zal hervormen?
7. Prinsjesdagcommentaar
8. Hoe verhoudt de huidige economische crisis zich tot de vorige crises? Welke verschillen en overeenkomsten zijn er en welke lessen zou me daar uit kunnen trekken?
9. Waarom het kapitalisme door de crisis niet ten onder zal gaan. Het kapitalisme heeft door de bankencrisis weer een slechte naam gekregen. Lag de crisis aan de staat of aan de markt of beide? In welke richting zal het kapitalisme zich gaan ontwikkelen?
10. Kan Nederland iets leren over de wijze waarop Duitsland de langdurige zorg organiseert? Zie hier mijn Langdurige-zorg-in-Nederland-en-Duitsland (3)
11. Gevolgen van de geopolitieke verschuivingen in het Midden Oosten voor onze energievoorziening. Zie hier mijn presentatie Wat zal de toekomst Europa brengenVNUfinaal en nieuwe versie Wat zal de toekomst Europa brengen
Recente Opdrachtgevers
Haagsch College
Crawford
AON
Fintessa
Wierda en Partners
Clavis
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
ECR Research
Rabo Bank
Europees Parlement DG COMM
Anthos
Bevrijdingslezing 2015
Staalfederatie
Accenture
Ethos
Nederlandse Klompvoetjesvereniging
Foodservice Network
Zorg Network
De Nederlandse Bank
AFM
Rabo Bank
Northern Trust
KPMG
VHCP
Transferro
MKB netwerk Roozendaal
Universiteit Maastricht
Van Doorne Advocaten
Elsevier Events
Universiteit Wageningen
Eyeworks
Idtv
NOS
NIABE (biotechnologie)
Cap Gemini
Stichting Etty Hillesum
Asset & Accounting and Finance, Universiteit Tilburg
Hoge School Saxion Deventer en Zwolle
Hoge School Fontys
Siemens
Wilde Ganzen
Zie voor referenties de link Testimonials