Het rommelt in Iran

Er zijn hoopvolle berichten uit Iran. Tot zover heeft de Iraanse krijgsmacht niet deelgenomen aan het neerslaan van de opstand. Waarschijnlijk omdat Ahmedinejad begreep dat een  dergelijke order Iran uit elkaar zou doen spatten.

Op 10 december hebben een aantal commandanten en officieren een verklaring verspreid:

“We have been fighting together with our brothers in the Revolutionary Gard to defend the nation, the people and our honor”. They emphasized that … “the value of the country is the value of the nation”.

Dat is interessant. Het gaat niet over Iran of islam. Het gaat over the value of the nation that is the value of the country.

Dames en Heren wij zijn hier getuige van de geboorte van  seculier denken. Ahmedinejad kan zijn borst nat maken

6 thoughts on “Het rommelt in Iran

 1. Het zou eens tijd worden. Voor mijn gevoel is dit één van de vele voorbeelden die laat zien dat de burger steeds machtiger wordt, onder andere door de verbeterde communicatiemogelijkheden die het steeds moeilijker maakt mensen onder controle te houden.

  Mijns inziens gebeurt dit in Nederland ook vaker en vaker, hoewel we in Nederland uiteraard wel meer te zeggen hebben dan in Iran.

 2. “Waarschijnlijk omdat Ahmedinejad begreep…”
  Kan. Kan ook niet. Het woord ‘waarschijnlijk’ lijkt me wat eigengereid, in dit geval. ‘Misschien’ was beter geweest. Want misschien wil Ahmedinejad de protesten niet neerslaan omdat hij dat niet chic vindt. Of omdat hij hoofdpijn heeft. En nu ik het toch over interpretatie heb: is het wel een opstand? In Nederland zouden we zoiets protesten noemen toch?

 3. Rene, wanneer je de geschiedenis van Iran een beetje kent weet je dat een opstand of protest neerslaan kan zorgen voor de val van het regime. Waarschijnlijk begrijpt Ahmadinejad dat harde acties voor nog meer opstand zal zorgen. De Iraniërs pikken het niet meer, de jongeren willen vrij zijn. Nu is de tijd voor een grote opstand van binnenuit.

 4. Het Iraanse regime kan het leger niet vertrouwen. De bovengenoemde verdaarklaring ook een getuigen daarvan.
  Rene, in Iran is er degelijk een opstand gaande en Iran kan je niet met NL vergelijken.

 5. Ik droom nog altijd van een nieuwe revolutie in Iran. Terug naar zoals het eerst was (minus de Sjah). Hopelijk is dit een eerste stap…

Leave a Reply