Dit is nog maar het begin

Dood van Ayatollah Montazeri zorgt voor extra problemen voor het regime.

In Iraanse tradities zijn de 3de, 7de en 40ste dag van de dood van een persoon zeer belangrijk, en worden ze meestal herdacht.

De dood van Montazeri zorgt hierdoor voor extra protestdagen in een maand dat Iraniërs al aangekondigd hebben te zullen protesteren.

Sommige bronnen zeggen al dat duizenden Iraniërs naar Qom aan het reizen zijn om in de herdenkingsritueel van Montazeri deel te nemen. Het regime probeert alles te doen om protesten te voorkomen.

Zijn 7de dag valt tevens samen met een op voorrand aangekondigde protestdag op Ashura, dag van martelaarschap van Hussein, kleinzoon van Profeet Mohammad, een belangrijke dag in voor de sjiieten.

Hierdoor zullen de protesten nog veel heviger kunnen worden, en een symbool kunnen hebben, waardoor het voor het regime moeilijker wordt het te onderdrukken zonder kritiek te krijgen.

Inmiddels probeert het regime de dood van Ayatollah Montazeri te bagatelliseren. Iraanse staatstelevisiezenders besteden er in hun journaal weinig aandacht aan.

One thought on “Dit is nog maar het begin

  1. Ik ben het vaak niet met je eens maar ik vind je blogs erg leuk om te lezen en laten we samen hopen op vrijheid voor de Iraniërs!

Leave a Reply