Dani Rodrik: 1 van de trits democratie, globalisering en soevereiniteit zal sneuvelen

Binnenkort geeft de Harvard econoom Rodrik een lezing bij de WRR. Hij pleit voor minder economische samenwerking, gedoseerd globalisering en meer het benadrukken van nationale belangen.

In de Groene Amsterdammer geeft hij al een voorschot.

Rodrik betoogt dat er een trilemma bestaat tussen democratie, globalisering en soevereiniteit bestaat. Twee van de drie gaan maar samen. Voor het Europroject zijn er maar twee oplossingen: of meer integratie in 1 klap of de economische samenwerking op een lager pitje zetten. Andere keuze is er volgens hem niet. Hij kiest zelf voor minder economische samenwerking,minder globalisering en meer democratie. Hij is bang voor een verdere opmars van extremistische politiek. Hij acht het dan ook van groot belang dat centrumpartijen veel scherper het nationale belang als uitgangspunt nemen teneinde extremistische partijen de wind uit de zeilen te nemen.

Bij deze positie vallen wel wat kanttekeningen te maken. Rodrik heeft een punt als hij zegt dat veel succesvolle landen achter tariefmuren zijn begonnen om hun eigen industrie volwassen te laten worden en toen pas zijn globaliseren. Duitsland, Zuid-Korea, China zijn mooie voorbeelden. Rodrik gebruikt Braziliƫ als tegenvoorbeeld, dus een land dat snel gedereguleerd heeft, maar het lijkt mij toch duidelijk dat het vandaag de dag erg goed gaat met Braziliƫ. Er zijn dus ook landen die via deregulering grote successen geboekt hebben.

Een tweede punt waar ik moeite mee heb is zijn stelling dat economische en politieke stabiliteit minder globalisering vereisen. Probleem is namelijk dat te veel protectionisme en dus lagere groei politici ook in de problemen kunnen brengen. Natuurlijke politieke stabiliteit vereist economische regulering maar de ellende dat elke tijdelijke maatregel vaak permanent blijkt te zijn. Bij alle crisis in de economische wetenschap staan de voordelen van arbeidsspecialisatie en handel nog steeds fier overeind. Sterker nog het is de motor van de wereldeconomie.

 

 

Leave a Reply