Een intellectuele glazenwasser

Ik heb vandaag de draagbare Tromp gekocht en er vanavond in zitten lezen. De titel van deze posthuum samengestelde bundel is fraai: geschriften van een intellectuele glazenwasser. Die benaming kreeg Tromp ooit van een criticaster van zijn werk die ooit verzuchtte dat hij niet veel meer was dan een intellectuele glazenwasser.

Tromp vatte die benaming onmiddelijk als een geuzentitel op. Originaliteit bestond volgens Tromp veel vaker bij de gratie van onwetendheid over wat eerder en elders is gedacht en geschreven en een gebrek aan zelfkritiek dat fantasie de vrije loop biedt. De glazenwasser daartegen maakt helder en duidelijk wat door de waan van de dag en zogenaamde originaaliteit aan het oog wordt onttrokken. In een wereld bevolkt door met elkaar in originaliteit wedijverende nieuwlichters is een bekwame intellectuele glazenwasser om deze reden een even schaars als belangrijk goed.

Zo verzette Tromp zich tegen de waan van de dag van Nieuw Links maar ook tegen Neo-ConservatievenĀ  waar hij als gematigd sociaal democraat natuurlijk snel de extreem linkse wortels van registreerde. Preventieve oorlogen en het exporteren van democratie waren niet aan hem besteed.

Toch vraag ik mij af of hij zich ook verzette tegen het concept van preventieve oorlogen van de zeer door hem bewonderde Jacques de Kadt die tijdens de Koude Oorlog keiharde taal uitsloeg. Morgen als ik het boek uitheb, zal ik daar meer over schrijven

Leave a Reply