Het verval van de VS?

Als de geschiedenis ons iets leert dan is het wel dat een schuldenexplosie leidt tot een reductie in de defensie-uitgaven. Zo ging het in de Republiek in de 18e eeuw, zo ging het met de Oostenrijkse dubbelmonarchie en zo zal het ook gaan met de VS.

China en India daarentegen laten nog steeds mooie groeicijfers zien. Indiers en Chinezen kopen Amerikaanse bedrijven op. In Afrika laat China zich steeds duidelijker horen en zien.

Hoe wij het ook wenden of draaien, het Oosten is in opmars. Het zal tot grote machtsverschuivingen leiden en de NAVO in problemen brengen. In Nederland zullen er stemmen opgaan om weer een zelfstandigheidspolitiek te gaan voeren. Dat kan een rationele keuze zijn in een zich snel wijzigend internationaal landschap maar het zal niet meer mijn wereld zijn.

3 thoughts on “Het verval van de VS?

 1. Wordt iets voor je kinderen om zich druk over te maken. Voordat China een rol van betekenis gaat spelen is het 2050!

 2. En Europa dan?

  Daar kunnen we de defensie-uitgaven amper meer verlagen want het is al zo bedroevend laag.
  Europeanen zijn altijd erg druk met uitleggen met wat er in VS allemaal mis is.

  Leuk hoor, vergelijking VS – Azie etc.;, maar draait het voor ons niet veel meer om de toekomst van Europa?
  En dan komt VS er elke keer sterker uit:
  Demografie (geen krimp maar groei), economie (sterker), defensie (onmisbaar; Thank God for America!), innovatie, flexibele arbeidsmarkt.
  Aanrader: Economist scheef er onlangs nog over.
  A ponzi scheme that works: http://tinyurl.com/yf5mfrt

 3. Europa begrijpt de VS totaal niet.
  VS heeft twee keer zo veel spendingpower als landen als Nederland en Frankrijk. Ze zijn niet zo snel in verval. Wij betalen toch veel te veel belasting op alles! Gewoon belachelijk. En dan die veel te grote overheid..
  Er heerst in de VS toch veel meer ondernemersgeest? Wij willen van de wieg tot het graf verzorgd worden.
  Kijk eens hoe New York bestuurd wordt. Vergelijk dat eens met Amsterdam. Is toch een zielige vertoning. Stadsdelen in een dorp van een paar honderdduizend zielen!!!

Leave a Reply