Brief van Bijlo aan Boekestijn 7 juni 2010

Hallo Arend Jan,

Jajaja, alleen de VVD heeft het bij het rechte eind, alsof die niets belooft. Die belooft bijvoorbeeld dat de hypotheekrenteaftrek staat als een huis. Waarom? Dat belooft GroenLinks niet, en terecht. Het is nu toch echt tijd om op dat gebied eens wat te gaan hervormen. Het is een systeem dat ver over de uiterste houdbaarheidsdatum is. Bovendien, Arend Jan, GroenLinks doet helemaal niet of er niets aan de hand is. Waterfietsen betekent niet dat er niets aan de hand is. We kunnen ook somber en bezorgd van achter onze bureaus allerlei Hiltermanneske horrorscenario’s bedenken, maar met bezorgdheid alleen redden we de wereld niet.

Er is dus veel aan de hand, maar wij leggen alleen de accenten iets anders dan de VVD dat doet. Als wij bijvoorbeeld nog veel meer haast gaan maken met de verduurzaming van de economie, dan zijn we helemaal niet meer zo afhankelijk van Midden-Oostenolie als we dat nu zijn. Drilling of niet, groene energie kan worden opgewekt.

Weet je wat misschien wel eens zou kunnen? Dat het gewoon niet vol te houden is om op deze grote voet te blijven leven met zijn allen. Ik stel me de economie voor als een elastiek. We lopen met dat elastiek om onze nek. Er zit heel veel rek in. Eerst lopen we nog langzaam, maar al gauw vergeten we dat het elastiek aan ons vastzit. We beginnen te rennen, maar er komt een punt waarop het elastiek zijn maximale rek heeft bereikt. Het trekt ons hard terug naar achteren.

Okee, als je als staat geld wilt uitgeven moet je de zaken op orde hebben, de staat is er voor iedereen die hem echt nodig heeft, zwakkeren mogen niet hes slachtoffer worden van saneringen, we moeten uit die status-quo komen van hier miljardje weg daar miljoentje bij, we moeten niet steeds maar weer herverdelen, we moeten opnieuw verdelen.

Overigens, ik weet als relatieve economische leek gewoon niet meer wat ik moet geloven. Steeds weer zien de koopkrachtplaatjes van alle partijen er anders uit. Bij Nyfer hebben ze er helemaal een zootje van gemaakt. Pechtold was woedend vanmiddag, omdat men van Nyfer de door d66 voorgestelde wiettax had meeberekend in de koopkracht van AaOW-ers. Eigenlijk niet zo vreemd dat Nyfer dat doet, binnenkort krijgen heel veel babyboomers AOW, daar zal vast een aantal van af en toe wel een blowtje doen.

Balkenende zei het vanmiddag ook, in Business Class, (RTL). Die koopkrachtcijfers dat zijn kunstjes. En zo is het. Bovendien, economen zelf lijken vaak ook wel een soort waarzeggers. Toegeven dat ze het niet weten kunnen ze nooit, maar hun voorspellingen zijn vaak gebaseerd op drijfzand. Wat wil je ook, onze economie lijkt wel gebouwd op drijfzand, en drijfzand op drijfzand kan nooit solide zijn.

De VVD zet hoog in, Rutte laat flinke spierballen zien. Wij liberalen weten van aanpakken, wetende dat de soep nooit zo heet zal worden gegeten.

Ik begrijp zijn geflirt met de PVV ook wel, ik juich dat zelfs toe, hoe meer stemmen hij van de PVV afpakt hoe beter. I Het is mij ontgaan, dat hij duidelijk en scherp afstand nam van Wilders’ stop op immigratie uit moslimlanden, maar als je alles wilt volgen wat de lijsttrekkers in de media ventileren, man, daar heb je een 80-urige werkweek aan. En een vergoeding van de staat krijg je er niet voor, het is allemaal liefdewerk oud papier. Ik vind het eigenlijk iets te veel, ik ben een beetje murw.

Het is ook niet echt ontzettend verheffend, ik zou toch graag thema’s op een iets hoger niveau zien behandeld. Politieke discussies in Duitsland bijvoorbeeld zijn echt anders, niet dat gehakketak op die boterzachte cijfertjes de hele tijd.

Misschien schatten de campagnestrategen het volk toch te dom in. Mensen worden vanzelf slimmer als je ze slimmer benadert. Nu zeg jij natuurlijk: Maar ik benader je slim en toch ben je nog altijd niet voor Rutte! En dan zeg ik: Je steekt hem zo in de lucht, volgens mij hengel je echt naar een ministerschap, desnoods een staatssecretariaat. Lijkt me gezellig, als GroenLinks ook meedoet word ik ook staatssecretaris, dan kunnen we gezellig op vrijdag kroketten eten.

O, wacht, vergeet nog iets. Er is het beeld ontstaan dat de Nederlandse grenzen wagen- maar dan ook wagenwijd openstaan voor niet-westerse immigranten, dat is absoluut niet het geval, dankzij onder anderen Job Cohen.

Groet, Vincent.

Leave a Reply