Brief van Bijlo aan Boekestijn 9 juni 2010

Hallo Arend Jan,
Nog heel even, en dan zal het land waarschijnlijk afscheid moeten nemen van premier Balkenende. Hij ging voor goud, waarschijnlijk wordt het brons. Nou ja, toch nog een podiumplaatsje, op de laagste trede van het schavot. Hij deed inderdaad zijn best, zoals je zei, maar de campagnedynamiek heeft zich tegen hem gekeerd.
Alle spins en alle uitspraken uit de Keek op de Dag, het dagelijkse persmoment van het CDA, keerden zich als boemerangen tegen hem. Soms is het zo dat als een campagne niet loopt, dat het dan steeds slechter gaat. Ik moest vaak denken aan de campagne van 1994, toen Brinkman het stokje van Lubbers overnam. Ik heb daar Frits Wester, toenmalig campagneleider van het CDA, nog wel eens voor bedankt. Overigens, volgens mij introduceerde hij toen de campagnebus, dat nou weer wel.
Weet je, wie er ook gaat regeren, het Malieveld zal volstromen, mark my words.
O, onbedoelde woordspeling. Nederlanders kiezen voor de underdog zeg je, dek je je daarmee in voor het geval de VVD niet de grootste wordt? En als zij wel de grootste wordt, was dan Rutte de underdog?
Als Nederlanders zouden kiezen voor zielige mensen dan had Verdonk de absolute meerderheid.
Ja, de PvdA. Bos heeft geprobeerd de PvdA een combi te maken van ideologische en neoliberale partij, ik heb daar een paar keer met hem over gesproken, het is niet gelukt, daarom is zij nog steeds zo zoekende. Ik laat even de economie de economie, Griekse toestanden, ik hou ervan, veel knoflook, giros, ouzo, en dan aan het eind van de avond borden kapotgooien. Heerlijk, als we dat hier gaan krijgen met de PvdA, graag.
Ik ben in afwachting van het laatste debat. Laat ik me daar even op concentreren in deze brief. Net waren de kleintjes. Verdonk zei tegen Thieme over veiligheid: “Er was bijna een vliegtuig neergestort omdat er veel te veel vogels zijn.” Pak aan, zetel erbij.
Over de publieke omroep zei ze: Waarom moet zo’n links programma als DWDD uit publiek geld worden betaald? Ze begrijpt er echt helemaal maar dan ook helemaal niets van. DWDD is een VARA-programma Verdonk. De VARA is opgericht om Links te zijn, zo werkt de publieke omroep. Als er te weinig Rechtse televisie is spreek dan de TROS aan en de AVRO, maar spreek niet Linkse omroepen aan op het feit dat ze Linkse televisie maken.
Zo, debat begonnen. Grapje van Ferry, geen h-woord vandaag, hamstrings van Arjen Robben. Begint interessant, PvdA en GroenLinks mogen uitleggen wat de verschillen zijn. Vriendelijk debatje.
SP en PVV mogen hetzelfde doen. Wilders zit alweer in tien seconden op de Islam. Vroeger had je een kwis “geen ja geen nee.” Wilders zou een keer “geen islam, geen moslim” moeten doen. O, Roemer doet het weer lekker stevig, nee, te vroeg gepiekt heeft hij niet. Hij spreekt erg helder.
Even een twitterpauze, eerste echte twistercampagne dit, vorige was Hyves, deze twitter.
Toch wel weer een aardige opzet dit, iedereen praat langzaam, zet helder uiteen wat hij of zij met het land wil. Zijn nu veertig minuten bezig, mar we hebben nog geen woord van Balkenende en Rutte gehoord. Eigenlijk wel verademend.
Verschillen in mensbeeld tussen Pechtold en Rouvoet, baas in eigen buik tegen Baas in eigen buik, als u begrijpt wat ik bedoel.
Eindelijk, na drie kwartier, Balkenende en Rutte. Balkenende is niet onder de indruk van het verwijt dat hij zo kleurloos is. “Nee, datferwijthooriksofaak.”
Rutte slaat een verzoenende toon aan, Balkenende niet. Zet zich fel tegen Rutte af, Rutte is niet van de wijs te brengen. Dit is weer hakketakketakke.
Nee Balkenende heeft het echt niet meer, komt-ie weer met zijn gulden middenweg, dat is de vondst van de laatste dagen, de gulden middenweg, toch weer de gulden terug. Balkenende isoleert zich enorm, niemand deugt, behalve het CDA. Nu Wilders, ja, al een tijde geen moslim en islam gezegd, slaat pure SP-taal uit. Het lijkt wel penaltyschieten nu, met oude ballen, maar toch. Zo, Cohen weert zich kranig, Wilders doet een oproep voor fatsoen.
De slotronde, met iedereen.
Halsema en Pechtold rekenen af met Balkenende en Rutte. Mijn computer, waarop ik het debat volg, loopt vast. Pechtold hikt: “mjemjemjemjemjemjemje.” Is dat een teken? Het is hilarisch om te horen. “Menemenenemenemenemenemeneer Babababababalkenende.” Ja het is een teken, men herhaalt zich, veel oude data in een bijna vol geheugen. Nog even een formatierondje. Pechtold bindt, Rutte positioneert zich als premier, Balkenende is een beetje chagrijnig. Buiten barst een enorme regenbui los. Ik ga lekker op de veranda zitten, het is gedaan, het woord is aan de kiezer. Het is klaar, Wilders wilde het laatste woord, maar kreeg het niet, Pechtold probeerde nog even Rutte klem te zetten, lukte niet. Zo, ik ga naar buiten, frisse lucht opsnuiven, wat ruikt er nou lekkerder dan regen in de lente. Een winnaar van het debat? Halsema, zeg ik, maar dan herhaal ik me net zo als al die politici van vanavond.

Wet jij al wat je stemt morgen eigenlijk? Ik heb, na al je brieven, een vermoeden. Ciao, Vincent.

Leave a Reply