Brief van Boekestijn aan Bijlo 10 juni 2010

Beste Vincent

Ik ben een beetje moe en geëmotioneerd dus ik hoop dat je niet valt over mijn spelfouten. De VVD is de grootste partij geworden met 31 zetels. Na een eeuw mogen de liberalen de premier weer eens leveren. Rutte en Cort van der Linden worden nu al in een adem genoemd.

De PVV heeft een megazege behaald. 24 zetels. De gordijnbonus bleek dus maar liefst 6 zetels op te leveren. Het CDA is gehalveerd hetgeen Balkenende er niet van weerhield om een prachtige en indrukwekkende afscheidsspeech te houden. Ons land is hem veel dank verschuldigd.

Roemer heeft een toprestatie geleverd door het verlies van de SP te beperken tot 15 zetels. Niemand kende hem en toch heeft hij het gedaan. Heel erg knap. En Cohen leverde drie zetels in maar dat is nog altijd vier zetels meer dan Bos in de peilingen scoorde. Niet gek gedaan door onze Job.

Rutte staat nu voor een groot dilemma. Hij kan een rechtse coalitie gaan formeren maar dan dienen zich vijf problemen aan. In de eerste plaats heeft een rechtse coalitie tot maart 2011 geen meerderheid in de Senaat. Ten tweede is het nog maar de vraag of Wilders bereid is al zijn linkse economische plannen in te slikken. Ten derde is het twijfelachtig of het CDA bereid is om een rechtse coalitie te steunen. Van Agt en Bert de Vries zullen een keiharde anti-campagne voeren en de linker vleugel van de partij is daar gevoelig voor. En ook is het nog maar de vraag of Wilders goede ministers kan leveren. En ten slotte is het de vraag of Wilders een fractie van 24 leden in toom kan houden.

Rutte kan ook Paars plus aan een meerderheid helpen maar die optie kent ook een aantal problemen. Ten eerste is het de vraag of de PVDA en GL wel bereid zijn om meer te bezuinigen dan zij aangegeven hebben. Ten tweede is het zeer de vraag of beide partijen ontwikkelingssamenwerking willen hervormen. Ten derde ligt er het obstakel van de hypotheekrenteaftrek. Ten vierde is het de vraag of GL genoegen neemt met het voorstel van de VVD om alleen in EU verband een milieupolitiek te voeren. En ten slotte is het de vraag of PVDA en GL bereid zijn de immigratie verder in te dammen en de armoedeval daadwerkelijk aan te pakken.

De waarheid is dus dat beide opties bijzonder lastig zijn. Indien Wilders economisch naar rechts opschuift en goede mensen kan leveren is er een kans op een rechtse coalitie maar dan moet het CDA dat ook echt willen. Verhagen zie ik dat doen, Klink waarschijnlijk niet.

Beste Vincent, ik wilde je graag bedanken voor je bereidheid mee te werken aan deze briefwisseling. Ik heb erg veel reacties gehad die positief waren. Het lijkt mij een prachtig idee om deze briefwisseling en die van drie jaar geleden te bundelen. Het geeft dan een mooi tijdsbeeld van de politiek in de afgelopen drie jaar.

En nu is het dan eindelijk tijd om even te gaan slapen.

3 thoughts on “Brief van Boekestijn aan Bijlo 10 juni 2010

 1. Als eerste ook u van Harte Gefeliciteerd Meneer Boekestijn.
  Het wordt een lastige tijd, maar een rechtse coalitie zou toch het beste zijn voor vooruit gang in Nederland. VVD samen met CDA en PVV hoe mooier kan het worden? PVV afschrijven, kan niet meer ook al zijn ze soms erg hard geweest. Zelf vind ik, dat deze 3 partijen de beste uitkomst zijn voor een Mooi economisch sterk en zeer belangrijk een veilig Nederland. Dit is een coalitie waar meer dan de helft van Nederland nu op hoopt!

  Wens u verder een fijne dag en geniet van de overwinning!

 2. Beste Arend Jan Boekestijn,

  Gefeliciteerd met de ook door u zo felbevochten overwinning van de VVD. De behaalde winst van negen kamerzetels is een hele prestatie. Desalniettemin blijven de liberalen steken op 31 zetels, slechts één meer dan de PVDA. Bovendien verbleekt de triomf van het liberaal-conservatieve gedachtegoed in vergelijking met de resultaten van PVV en D66. De fractie van Wilders groeit met maar liefst 15 zetels. De winst van Pechtold en de zijnen is in absolute aantallen wel iets minder in het oog springend dan voor uw partij geldt, maar de zege – meer dan een verdrievoudiging – mag een bijzonder klinkende overwinning worden genoemd. Kortom, de uitslag van de verkiezingen schept geen helder beeld. De kiezer heeft gesproken maar geen duidelijke keuze gemaakt. De voorstelling dat Nederland een ruk naar rechts heeft gemaakt snijdt geen hout. Aan de basis van deze aanname ligt ondermeer de zege van Wilders. Zijn agenda is in sociaal-economisch opzicht echter vooral behoudend. Bovendien heeft de meerderheid gestemd op een andere partij dan de uwe en daarmee gekozen voor een minder rigide bezuinigingsplan.

  Het verbaast mij dan ook zeer dat u het doet voorkomen alsof de VVD het mandaat toekomt om al haar standpunten en plannen ten uitvoer te brengen. Mogelijke coalitiegenoten zouden zich in uw optiek moeten schikken naar de hervormingsdrang van de VVD. Gaat u hierbij niet voorbij aan de macht van het compromis in de Nederlandse politiek? Een combinatie van VVD, PVDA, GL en D66 – de Pimpelpaarse variant – kan nooit slagen als alle geschilpunten in het voordeel van de eerste worden beslecht. Dezelfde kans op mislukken ligt op de loer wanneer de VVD in een coalitie met CDA en PVV de andere partijen overschaduwt. Een houding van slikken of stikken doet bovendien geen recht aan de uitslag van de verkiezingen. Zoals gezegd, de stem van de kiezer lijkt te wijzen op een gematigde vorm van snijden in de overheidsfinanciën.

 3. Gefeliciteerd Arend Jan! De VVD heeft ook gewonnen omdat jij de punten die voor jou (en de VVD) belangrijk zijn, zo goed en helder over het voetlicht hebt gebracht de afgelopen jaren. Geniet ervan.

  Tamarah

Leave a Reply