Een Grieks referendum?

En toen werd het nog spannender. Papandreou’s onzalige opmerking over een Grieks referendum heeft een heleboel gevolgen:

1. Vanwege het besmettingsgevaar gaan Frankrijk en Duitsland nu beseffen dat Griekenland eigenlijk belangrijker is voor de EU dan andersom. Dat betekent dat moral hazard de Grieken gaan helpen om een betere deal te krijgen. Dat kan ook omdat de deal van vorige week van vaagheden aan elkaar hangt. En het kan ook omdat een referendum in Athene niet gemakkelijk een positieve uitslag zal krijgen. De WSJ meldt overigens wel dat 72,5% van de Grieken binnen de Euro willen blijven dus er is nog wel een kans dat semantiek hier tot een positieve uitslag zou kunnen leiden. Papandreou gooit nu de democratische crisis van de euro terug in het gezicht van de regeringsleiders van de eurozone. Het is overigens ook denkbaar dat Papandreou het vertrouwensvotum volgende week niet krijgt van het Parlement en dan zijn de rapen helemaal gaar. In ieder geval vindt het referendum pas begin 2012 plaats en tot zolang zal de ECB moeten interveniëren hetgeen de Duitsers weer ontstemt.

2. mensen die zeggen dat Griekenland onhervormbaar is en dat het hele pakket weinig doet aan de concurrentiepositie van Griekenland krijgen meer gehoor, contra punt 1 dus. Toch denk ik dat punt 1 op de korte termijn zal domineren.

3.De PVDA en de oppositie krijgen vandaag veel meer ruimte om buiten te spelen. Het hele pakket hangt immers in de lucht.

4. het allerbelangrijkste zal echter het effect op de markten zijn. Maandag voordat de onzalige opmerking over het referendum liet al duidelijk zien dat Italië onder vuur lag. Het kan niet anders dat die aanval dinsdag verhevigt. Draghi krijgt een ruige start.

5. Het Griekse geweld in de straten zal spoedig Rome bereiken.

6. Hoe meer ik erover nadenk: Club Med is onhervormbaar en helemaal onder druk. En de pacakage deal lost het kernprobleem niet op en dat is de zwakke concurrentiepositie van de Zuidelijke landen. Als die analyse klopt dan zijn we in for a rough ride die veel geld gaat kosten.

2 thoughts on “Een Grieks referendum?

  1. Twee kanttekeningen: 1) iedereen doet nu alsof Papandreou gek geworden is, maar zo komt hij op mij niet over. Als hij inschat dat hij het kan winnen is dat allereerst voor hem in eigen land een doorbraak en kan hem aan het nodige gezag helpen om echt door te pakken (stellen we ons niet enorm arrogant op?) 2) het democratisch tekort wordt steeds groter. Als het om Europa gaat durven zittende partijen niet meer naar de kiezer te gaan. Dat kan een tijdje, maar dit gaat lang duren. Dan kan je het initiatief beter in eigen hand houden en vanuit kracht naar de kiezer gaan. Zelf zie ik dat het liefst gebeuren op basis van een nieuw Verdrag.

  2. Dacht dat je deze wel aardig zou vinden!
    @reutersJeremyG: Fabulous typo from RBS note on Greek referendum – “We thus view this as a major negative for Greece and the rest of the momentary union”.

Leave a Reply