Euroblog 9 januari 2012: Griekenland zakt steeds verder weg

Het ziet er niet goed uit voor Griekenland. Het IMF is ontevreden. Dit zal de markten nog nerveuzer maken.

Der Spiegel claimt dit weekeinde op basis van interne documenten van het IMF dat er extra maatregelen nodig zijn in Griekenland. De volgende opties zijn er nog:

1. Athene moet nog meer gaan bezuinigen

2. private schuldeisers moeten nog grotere afschrijvingen op Griekse staatsleningen accepteren

3. eurolanden moeten meer steun geven aan Griekenland.


Volgens Het IMF heeft Athene nog steeds de belastinginning niet op orde heeft en haalt het te weinig geld op met de verkoop van staatsbezittingen. Griekenland heeft  schuld van 350 miljard euro. Het land hoopt op een tweede steunronde van 130 miljard euro om een faillissement af te kunnen wenden. Eerder ontving Griekenland al 110 miljard euro.

Griekenland onderhandelt momenteel met private schuldeisers zoals banken over een afschrijving op de Griekse staatsleningen die zij bezitten van 50 procent. Een topadviseur van het Duitse ministerie van Financiën liet zaterdag echter weten dat een halvering onvoldoende zal zijn om de Griekse schuldenberg terug te brengen tot enigszins behapbare proporties. Hij noemde een percentage van 60%.
De kwijtschelding op de Griekse staatsleningen maakt deel uit van een pakket maatregelen waarmee de schuldenlast van Griekenland moet afnemen van 160 procent van het bruto binnenlands product tot 120 procent in 2020. Later deze maand reizen vertegenwoordigers van het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie naar Athene voor overleg met de Griekse regering over de voortgang van de maatregelen en om eventuele nieuwe hervormingen te bespreken.

De onderhandelingen zijn extra lastig omdat het IMF en Griekenland de afschrijving steunen maar grote weerstand vinden van zowel de ECB als de obligatiehouders die PSI afwijzen. Voor bron zie: FT. De ECB is bang dat afschrijving in Griekenland zal leiden tot hetzelfde in Italië en Portugal. Ik ben benieuwd wat de ECB de komende weken gaat doen. In maart moet Griekenland herfinancieren.

 

U kunt mijn boek nu ook in Ibooks store kopen, Boekestijn intypen en dan verschijnt het boek vanzelf, 2,99 euro voor Ebook en 17 euro pocketuitgave

U kunt het ook kopen bij Bol.com.  Mijmeren Overzee

Leave a Reply