Euroblog 18 januari 2012: Papademos is de eenzaamste man in Europa

Er komen alleen maar sombere berichten uit Griekenland. Papademos staat er alleen voor.In de NYTimes staat een interessant artikel over de benarde positie van de Griekse premier Papademos. De troika heeft veel waardering voor de financiële technocraat Papademos maar gelooft niet dat de Griekse politiek de wil heeft en in staat is om werkelijk hervormingen door te voeren. Dit oordeel is op de volgende observaties gebaseerd:

1. Papademos staat alleen. De meeste Griekse politici geloven niet dat Griekenland gered kan worden en hebben geen behoefte om zich nog onpopulairder te maken door hervormingen te steunen voor de verkiezingen van maart aanstaande (in Italië zijn er pas verkiezingen in 2013)

2. Papademos voert een regering aan bestaande uit drie partijen. De Centrumrechtse New Democracy Party, regeerde van 2004 tot 2009) zal waarschijnlijk de verkiezingen winnen maar zij ligt zwaar onder vuur van de socialisten die zich keren tegen de bezuinigingen. Om de verkiezingswinst veilig te stellen staat de New Democratic Partij op de rem terwijl Papademos echt hervormingen wil doorvoeren. Hopeloos dus.

3. De derde partij, Popular Orthodox Rally, heeft aangekondigd zijn steun voor Papademos in te trekken als de onenigheid tussen de drie partijen aanhoudt. Ook gezellig.

Ik vrees dat de Haut Finance nu meer bezig is met het voorkomen dat een Grieks bankroet andere landen besmet dan met het voorkomen van een Grieks default. Vandaag gaan de omderhandelingen met de Troika weer verder. De Hedgefunds zitten, zoals ik al eerder blogde, in een win win situatie. Indien Griekenland default keert de CDS uit als het niet gebeurt hebben zij niets hoeven bijdragen aan een schuldafschrijving.

 

Aanstaande donderdag om 19.30 houd ik een lezing over de euro in de Haagse vestiging van Selexyz, Passage in Den Haag. Ik kan dan ook boeken signeren.

U kunt mijn boek nu ook in Ibooks store kopen, Boekestijn intypen en dan verschijnt het boek vanzelf, 2,99 euro voor Ebook

U kunt het ook kopen bij Bol.com, 2,99 euro voor Ebook en 17 euro pocketuitgave  Mijmeren Overzee

Leave a Reply