De Commissie Davids

Deze week komt het rapport Davids uit over de rol van ons land in de Irak oorlog. De hele week zullen politici en commentatoren weer over elkaar rollen met hun afgrijzen over de Amerikaanse overtreding van het internationaal recht. Balkenenende had Bush nooit politieke steun mogen geven!

I happen to disagree:

1. Saddam laten zitten zou ook een schending geweest van al die ontwapeningsresoluties waar Saddam geen boodschap aan had

2. Iedereen die Bush’ handelswijze afkeurt zegt impliciet dat Saddam zijn karwei mocht afmaken.

3. waarom geen woede over gedrag van Frankrijk, Rusland en China die het alteranatief voor oorlog, namelijk indamming door VN sancties, ondermijnden?

4. waarom geen erkenning dat het nu in Irak veel beter gaat na de surge?

4 thoughts on “De Commissie Davids

 1. Mijns inziens ontbreekt het ons aan een invloedrijke en breed gedragen verdediging van de Atlantische alliantie en diens belang in de huidige tijd. De kritiek op de VS neemt toe terwijl er met die kritiek geen solide alternatief voor de liberale democratie wordt aangedragen; men lijkt te veronderstellen dat we zonder de VS zo verder kunnen. Die veronderstelling getuigt van een gevaarlijk gebrek aan besef wat de alliantie met de VS betekent voor de stabiliteit van onze welvaart.

  Maar in het maatschappelijk debat ontbreekt het aan een duidelijk referentiepunt voor de pro-Atlantici. Die voordelen moeten iedereen als een rots in de branding staan.

  Gedurende de koude oorlog was onze richting zo vanzelfsprekend in het kielzog van de VS dat de samenleving schijnt te zijn vergeten waarom dat was en dat er fundamenteel niets is veranderd. We zijn vergeten de rationaliteit van onze ouders en grootouders te vertalen naar een taal die de generaties nu begrijpen. De extreem complexe materiele cultuur waarin we leven en darmee onze welvaart en werkgelegenheid gedijt dankzij de liberale waarden van 60 jaar Amerikaanse geopolitieke hegemonie.

  Met een helder besef van wat er op het spel staat kunnen de pro-Atlantici in ieder geval uit de verdediging komen en wijzen op het belang van meer dan 60 jaar fantastische voorspoed.

 2. Ik ben het in grote lijnen met je eens. Maar dat neemt niet weg dat de voorwendselen waaronder deze steun verleend werd, niet kloppen. Ook zou ik graag inzicht willen hebben over de verdeling vooraf van te verwachten winsten m.b.t. af te sluiten contracten..

 3. Hallo Arend Jan,

  Helemaal met je eens.
  Belangrijker vraag vind ik: heeft de Nederlandse regering gelogen over militaire acties die zich hebben plaatsgevonden in Irak tijdens de Amerikaanse inval?

Leave a Reply