Brief Bijlo aan Boekestijn 14 mei 2010

Ha Arend Jan,

Ja, ik hoorde de Nerrée tot Babberich, naming and shaming heet dat, het zou een lange lijst worden, en wat moeten we met de speculanten doen? Een gebiedsverbod geven? Dat krijgt men met pedofielen ook niet voor elkaar, dus met speculanten al helemaal niet. Misschien dat de pedofiele speculant een hele kleine kans maakt

Ze zouden wel flink onder hun neus gewreven moeten krijgen wat ze aanrichten, man, de wereld van het geld is kei- en keihard en hyperindividualistisch. Geld Zij Met Ons, Geld regeert, Geldverdomme.

Taakstraffen, boodschappen doen voor bejaarden, dat moeten ze doen, leren wat verantwoordelijkheid is.

Het is goed dat je de bal terugkaatst naar de overheid, maar het is dan vooral de terugtredende overheid en niet zo zeer de spilzieke overheid die de boel op zijn beloop heeft gelaten.

De overheid die gelooft in zelfregulering van de markt, de overheid die nutsbedrijven is gaan privatiseren, de overheid kortom die zo naief is om te denken dat als je het aan de markt laat het wel goed zal komen.

Paars is ermee begonnen, als braafste jongetje van de Europese klas, onder het motto “het moet van Europa. Kok zei destijds over de PvdA: “We hebben onze ideologische veren afgeschud, en dat voelt goed.” Intussen zijn we meer dan tien jaar verder, maar ik zie nog weinig nieuwe veren bij de PvdA.

De markt heeft van de overheid veel meer ruimte gekregen.

De Amerikaanse regering voerde een wet in om de laagstbetaalden een hypotheek te gunnen, en wat doen vervolgens de banken: Ze verzinnen korte termijnconstructies die zo dom, zo stom zijn dat ze geen rekening houden met ook maar het geringste zuchtje economische tegenwicht.

Het falende economische toezicht komt wel degelijk van Rechts, van de terugtredende overheid, van het neoliberalisme, dat overigens niet bedacht is door het reclamebureau van Marijnissen maar al veel eerder bestond en uit Amerika en Engeland geïmporteerd is.

Elke Nederlander zal het met Cohen eens zijn als hij zegt dat we de economie niet kapot moeten bezuinigen, niemand wil de economie kapot bezuinigen. De overheid heeft namelijk wel degelijk de taak en de plicht het land vitaal te houden, in het land te investeren, te innoveren, daar hoor ik overigens zo verdomd weinig over. Ik hoor weer zoveel oude woorden, oude taal, tot nu toe in deze campagne. De babyboomers zijn helemaal terug.

Natuurlijk zet jouw voormalige VVD hoog in met bezuinigen, men blaast hoog van de toren, men zit in de oppositie, maar cijfers, dat blijkt altijd maar weer na de verkiezingen, zijn boterzacht.

Men pingpongt wat met getallen in verkiezingstijd die voor geen enkele burger te controleren zijn, troeft elkaar af met miljardje hier, miljardje daar en intussen hoor ik nauwelijks visie, ook niet van de VVD. Ja, de tering naar de nering zetten, maar wat is die tering waard als er een economische crisis over4 je heen komt denderen die je wel moet bezweren en waardoor het stabiliteitspact door vrijwel alle landen met voeten wordt getreden. In zo’n geval geldt de regel van de overmacht.

De grijsgedraaide plaat van de spilzieke Linkse overheid, van het altijd maar weer sinterklazen van Links die kennen we nu wel. Maar mag ik je er even op wijzen dat van alle politieke partijen in Nederland jouw voormalige VVD na de oorlog het meeste aan de macht is geweest.

Maar laten we nu eens de traditionele Links-Rechtspatronen en -reflexen doorbreken.

Zouden we niet veel beter de oude failliete ideologieën de ideologieën kunnen laten en een nieuwe visie kunnen ontwikkelen?

Er gaat zoveel energie verloren aan op elkaar inhakken en rare voorspiegelingen van de situatie in Nederland.

Heb je het filmpje van Rita Verdonk gezien? Ik ben echt blij dat ik haar niet hoef te zien, horen is al erg genoeg.

Alles uit dat filmpje is nagespeeld, er zijn bejaarden voor geronseld, het is gemaakt door productiebedrijf Frequin. Zou dat die Willibrord Frequin zijn, van die hoofden?

Verdonk vindt dat er minstens 100.000 mensen in Nederland zijn die te lui zijn om te werken. Daar hoort ze zelf ook bij. Ze zit in de Kamer, krijgt dar goed voor betaald, maar ze is er nooit.

Zullen we eens iets gaan doen aan een nieuw politiek systeem dat we loszingen van Links en Rechts?

Maar tot die tijd stem ik wel degelijk GroenLinks, want GroenLinks heeft veruit het slimste verkiezingsprogramma van alle partijen.

Zo, nu ga ik een biertje nemen, proost, op Hero Brinkman!

Groet, Vincent.

Leave a Reply