brief van Bijlo aan Boekestijn 18 mei 2010

Hee Arend Jan,

Het hele zootje moet maar eens lekker opengebroken worden, de tijd van herijken is aangebroken. Nee, een rollator heb ik nog niet gekocht, ik wacht nog even, ben pas 45 man, en binnenkort komen er handige rollators op de markt met navigatiesysteem, dan toets je “slijter” in en dan wijst de rollator je de weg. Ook erg handig voor Alzheimerpatiënten die vaak verdwalen.

In de zorg zal veel bezuinigd moeten worden. Maarten ’t Hart stelde laatst in Nova, in de rubriek Het Mes Erin voor om alle levensverlengende operaties maar niet meer te doen. Hij kan dat zo goed en leuk vanzelfsprekend brengen. Hij vindt zelf dat als het afgelopen is, nu ja, dan is het mooi geweest.

Mar met dit soort opvattingen gaan we de verkiezingen niet winnen, GL niet, en de VVD ook niet, zelfs de PVV niet. Die zou nog kunnen proberen: Geen levensverlengende operaties meer voor moslims, nee, dat is ook electoraal niet echt handig denk ik, Neerland begint een beetje moslimmoe te worden.

Geen staaroperaties voor blinden lijkt me goed, geen knieoperaties voor mensen die de hele dag op hun reet zitten. Ik zei het toch, we gaan het zootje eens flink opschudden.

Nieuwe longen voor rokers, zodat ze weer lekker lang kunnen doorroken. Levertransplantaties voor VVD-ers, zodat de VVD nog heel lang de grootste kan blijven.

Overigens las ik vandaag iets heel interessants: “VVD heeft beste verkiezingsprogramma op gebied van economie.” En wie zei dat? Niet Rutte, niet Zalm, nee nee, Rick van der Ploeg (PvdA). Ik heb echt het gevoel dat men heel langzaam de oude dogma’s aan het verlaten is. Maar met die armoedeval heb je wel een hele lastige te pakken. Want wat Femke (ik mag Femke zeggen) wat Femke zegt over de langdurige werkloosheid klopt natuurlijk wel. Ze geeft ze niet op, ze zegt niet, nou, die groep daar doen we maar niets meer aan. Het is meer dat de maatschappij die groep opgeeft, en als de maatschappij dat doet dan is de maatschappij er ook verantwoordelijk voor dat die groep verzekerd is van een redelijk inkomen.

Er is nu eenmaal een aantal mensen dat bij ons stelselmatig aan de kant wordt geschoven. Misschien komt dat voor een deel door het “pamperen” door de verzorgingsstaat, maar het zit ook ingebakken in ons economische systeem en in de manier waarop wij naar elkaar kijken. Dat klinkt soft, en dat is het ook, maar als er nou iets is dat bij de nieuwe politiek hoort dan is het wel dat we niet bang moeten zijn voor softheid. Kijk naar Obama, hij zegt dingen waarvan je denkt: Nou, als iemand dat vijf jaar geleden in dat spierballen-Amerika had gezegd was hij vierkant in zijn gezicht uitgelachen.

Wij zien de mens als economisch ding, terwijl hij ook hele andere warden vertegenwoordigt.

Ik was vorig jaar op bezoek bij een bedrijf in Weesp. Daar werkt een verstandelijk gehandicapte jongen met een behoorlijke gebruiksaanwijzing. Hij heeft een jobcoach die iedereen coacht, ook de mensen die met hem werken.

De baas van het bedrijf zei: “Hij is niet zo efficiënt als de anderen, er gaat wel eens iets mis, maar ik heb zo veel van deze jongen geleerd, ook over mezelf, en over hoe ik naar de wereld kijk.”

Ik weet het, dit kost veel overheidsgeld, maar het is het wat mij betreft waard. Daar heb je nou een staat voor, en je verandert op die manier ook de mentaliteit van de burger, zonder bevoogdend te zijn. Wat wil je nog meer.

Zo, ik moet nu weer een andere schnabbel voorbereiden, er moet toch iemand zijn die belasting betaalt nietwaar, als jij het niet wilt doen. Ik heb sterke schouders, ik draag graag.

O, ik lees hier net dat Emile Roemer (SP) denkt dat er 10% op de overheidsuitgaven kan worden bespaard zonder dat de burger het merkt. Heeee, dat is 29 miljard! Gevonden! Groet, Vincent.

Leave a Reply