Brief van Bijlo aan Boekestijn 22 mei 2009

Hallo Arend Jan,

je bent behoorlijk de victorie van Rechts aan het kraaien. Waarom toch al die hoon, dat neerbuigende? Wij zouden op een open, redelijke manier met elkaar debatteren dacht ik. Kijk, dat mensen dingen anders zien dan jij, dat kan, maar om ze dan zo als kleine kinderen te behandelen, zoals jij nu doet…

Dat is nou juist die oude politiek die ik, en jij ook dacht ik, wilde afschaffen. Je schiet in rechtse reflexen.

“Haahahaha, dat gekke socialisme, zie je wel, deugt niet, klopt niet.”

De CPB-cijfers bewijzen niemands gelijk Arend Jan, je moet ze ook niet zo willen bekijken. Wat is dat toch altijd een kinderachtig spelletje, het is gewoon een partijtje verpissen, meer is het niet.

Je kunt er wat abstractere conclusies aan verbinden, dat wel. Bijvoorbeeld dat de SP en de PVV zeer veel met elkaar gemeen hebben, ze zijn allebei zeer behoudend.

Overigens, lof voor Agnes Kant, die op de valreep haar corrigerende wetten door de Kamer heeft weten te krijgen. Gemeenten hoeven de thuiszorg nu niet meer Europees aan te besteden. Dat leidde tot chaos, tot werken onder de prijs, waardoor thuiszorginstellingen failliet gingen. Gemeenten mogen nu bovendien geld dat ze van het rijk voor thuiszorg ontvangen niet meer gebruiken voor andere doeleinden , nou, dat lijkt me een mooi overwinninkje.

Maar je kan dus niet met die CPB-cijfers gaan zwaaien en zeggen: Dit bewijst het failliet van het socialisme, dan is Wilders ook failliet. Nee, onzin allemaal.

Waarom Sweder zo’n goede econoom is, zo’n topeconoom, zeg jij, alweer honend: Hij zit niet zo vastgeroest in aannames en dogma’s. Denk jij nou echt dat iemand als hij zich laat sturen door het PvdA-propaganda-apparaat?

En om Plasterk nou propaganda op het niveau van Goebbels toe te dichten, je slaat een beetje door, Goebbels’ propaganda was toch echt van een heel ander niveau, bovendien heeft Plasterk helemaal gelijk in wat hij zegt, dus het is niet eens propaganda.

Waarom zien Rechtse mensen toch overal Linkse complotten? Is dat omdat ze geen andere manier hebben om Links te bestrijden?

En sinds wanneer is de PvdA weer een Linkse partij? Dat is zij alleen als het Rechts uitkomt. de PvdA is een middenpartij, net als het CDA en de VVD, vandaar dat men in allerlei rare bochten moet gaan liggen om verschillen te creëren.

Nogmaals, al die cijfers zijn boterzacht, geven een richting aan, dat weet Sweder, dat weet Van der Ploeg.

Ik hoor op dit moment Rutte, Balkenende en Cohen debatteren op Radio 1. Rutte hamert op de enorme uitgaven aan ontwikkelingssamenwerking. 0,8% meneer! Stel, je verdient 3000 Euro per maand. Dan geef je 24 Euro aan ontwikkelingssamenwerking. Natuurlijk kan je je vraagtekens zetten bij hoe dat besteed wordt. Maar zijn dat enorme uisgaven? Beetje electorale krachtpatserij lijkt me, daar dichten we het gat echt niet mee hoor.

En dan de hypotheekrenteaftrek. Het standpunt van CDA en VVD is een vlucht naar achteren. Consolideren, behoudzucht, kiezertjes winnen. We willen toch hervormen? 40% van het geld dat de overheid uitgeeft aan de hypotheekrenteaftrek komt bij 10% van de Nederlanders terecht. Is dat eerlijk?

Rutte klinkt overigens goed, veel zelfverzekerder dan in 2006. Balkenende klinkt erg moe, Cohen rustig, hij heeft de laagste stem van de drie. Er zit veel spanning in het debat, ze praten voortdurend door elkaar heen.

5 minuten later. Nu debatteren Pechtold, Verdonk en Rouvoet. Dat gaat er een stuk rustiger aan toe. Verdonk wil de gulden terug, ze is de enige. Raar idee. Ze refereert aan de Gouden Eeuw. Ik refereer nog maar eens aan haar filmpje, kijk op Youtube.

Weer vijf minuten later. Nu Van der Staaij, Halsema, Thieme en Roemer.

Roemer klinkt als een wethouder uit Radio Bergeijk. Aan Thieme hoor je dat ze zich, het gaat over economie, op glad ijs begeeft. Dieren geven niet veel geld uit. Halsema is verkouden, Van der Staaij is zeer bescheiden. dit is een gesprek, er zit rust in, het valt me op hoe goed men naar elkaar luistert.

Zo, radio uit, even rust. Halsema, ik mag Femke zeggen, heeft gewonnen. Slim, genuanceerd, aardig, luisterend, niet hanig, ook niet kippig. Ze stelde de vraag: Waarom kijken we eigenlijk niet veel meer naar wat ons bindt? Iedereen wil toch eigenlijk precies hetzelfde, een sluitende begroting. Groet, Vincent.

One thought on “Brief van Bijlo aan Boekestijn 22 mei 2009

  1. Vincent , Wat heb ik toch een bewondering voor je, Jij duizend poot. Via BNR moet ik ook altijd erg om je lachen. Om Boekestijn overigens ook,maar dan andere humor, de boekestijntjes,en inderdaad,altijd dat neerbuigende… Arend Jan, Luister eens naar b.v. Flip de Kam, een authoriteit vergeleken bij jouw toontje. Ik ervaar het ook prachtig dat Gohen terugkomt op eerdere standpunten. Teken dat hij vele malen minder rigide is als de heer Balkenende, die zijn laatste trucje etaleerde….En is dat dan geen draaien? De Haftrek ineens als onbespreekbaar verklaren?

Leave a Reply