Brief Boekestijn aan Bijlo 27 mei 2010

Beste Vincent,

Tsjonge jonge dat was me het debat wel. Mijn werkgever Elsevier was zo vriendelijk om mij een kaartje te geven om het debat bij te wonen. Carré blijft een prachtige zaal die acteurs maar ook politici in staat kan stellen om zich boven zichzelf uit te tillen. En dat gebeurde dan ook.

Het begon al voordat de uitzending begon. De lijsttrekkers druppelde de zaal in. Halsema liep wijdbeens de zaal op te snuiven. Roemer haalde een applausje op van de zelf meegenomen clacque. Rutte stond handen te schudden. En wat deed Wilders. Hij zorgde ervoor dat hij als laatste binnenkwam waardoor hij gelijk al de aandacht op zich wist te vestigen.

Toen begon het debat. Alle ballen op Rutte. Dat was te verwachten. Rutte staat zover voor dat Pechtold, Cohen, Balkenende, Halsema en Roemer vooral de VVD op zochten. Balkenende had geen nieuw trucje bedacht en kwam weer met de Hypotheekrenteaftrek, mooi woord voor scrabble trouwens. Was Rutte nu wel bereid om een breekpunt te formuleren? Rutte bleef consistent en weigerde dus weer om een breekpunt te formuleren. Vervolgens keerde hij het geschut, Hij verweet Balkenende gedraaid te zijn op het gebied van de Bos belasting en het generaal pardon. Balkenende kwam niet verder dan ‘tsjonge jonge stoere woorden’. Dat was niet sterk. We moeten Balkenende echter niet onderschatten. Hij is een goede campaigner en ik verwacht dat hij nog wel een aantal zeteltjes kan gaan winnen.

Cohen ging voor de tweede keer de mist in met de inkomensafhankelijke premies. Dit is echt vreemd. Je zou denken dat als Cohen schuttert met deze cijfers, zijn campagne team hem volpompt met de cijfers. Dat is niet gelukt. Bij de Algemene Beschouwingen kan een premier daar echt niet mee wegkomen Vincent. PVDA heeft dus echt een groot probleem. Ik vrees dat Wouter Bos thuis vloekend en tierend weer een tv in de tuin heeft gegooid.

Interessant was ook het optreden van Wilders. Hij heeft net als Balkenende geen nieuwe trucjes bedacht. Bij elk dossier wist hij een verband te ontwaren met immigratie. De zaal reageerde echter met gezucht en gemor. Ik vrees dat Wilders iets anders zal moeten gaan bedenken.

Roemer had de moeilijke opdracht om de Great Communicator Marijnissen te evenaren. En het moet gezegd, hij deed het goed. Hij was ontspannen en wist met een witz en een grol de aandacht vast te houden. Met een beetje geluk kan de SP nog wat zeteltjes winnen.

De opzet van RTL was interessant. De politici moesten zich uitspreken over stellingen en dat maakte het debat een stuk inhoudelijker dan het klassieke kippenhokmodel. Mooi was ook dat de lijsttrekkers een knop moesten indrukken. Rood was tegen de stelling, oranje neutraal en groen voor. Die visuele benadering leerde in een oogopslag dat de PVV en de SP heel vaak de rode knop lieten opgloeien. De PVV is dus een gevaarlijk linkse partij.

Ik vond overigens dat het debat heel goed geleid werd door Nieman. RTL heeft vakkundig dit debat georganiseerd en uitgevoerd. Net als BNR Radio 1 scherp houdt kan RTL nu Ferry Mingelen een spiegel voorhouden. Concurrentie is altijd goed.

Uitslag van het debat. Rutte handhaafde zijn voorsprong, Roemer snoepte van Cohen die weer niet goed uit de verf kwam. Balkenende deed zijn best maar scoorde niet. Halsema en Rouvoet bleken weer apologeten van de armoedeval te zijn. En Pechtold slaagde er niet in om zijn stempel op het debat te drukken. Wilders ratelde zijn eigen agenda af maar kwam niet met nieuwe trucs. Het wordt een helse klus voor het PVDA en het CDA om de VVD bij te benen. Maar goed de winst voor Rutte is pas echt binnen als de dikke dame stopt met zingen.

Na het debat ben ik laagvliegend naar Knevel en van de Brink getransporteerd. Daar zat ik tussen een pedofiel, een man die pochte dat hij honderden meters door ijskoud water kon zwemmen en Maarten van Rossem die verklaarde dat hij een hekel heeft aan douchen. Opeens begreep ik waar die penetrante geur vandaan kwam.

In de auto naar huis hoorde ik dat Rutte uitgeroepen werd als winnaar van het debat. Wat een prestatie levert deze man. Eerst moest hij de moeilijke beslissing nemen om Rita de partij uit te zetten, toen heeft hij een partijscheuring voorkomen en vervolgens heeft hij een programma samengesteld dat nu de VVD tot de grootste partij van Nederland maakt. Hier past maar een woord: chapeau!

Leave a Reply