Brief van Bijlo aan Boekestijn 28 mei 2010

Hallo Arend Jan,

Nou, valt heel erg mee hoor met Maarten van Rossem, ben laatst nog met hem uit eten geweest, was goed te doen. Een duurzame man, heel goed voor het milieu, dat hij zo weinig douchet geeft jou weer wat ruimte om het iets vaker te doen. Dat is toch heel erg sociaal? Hij spaart de natuurlijke hulpbronnen.
Een pedofiel bij de EO? Nodigen ze nu ook al katholieken uit?
Ja, het was een erg goed debat, ik heb het hier thuis op BNR gevolgd, Rik Nieman leidde zeer strak, en de 1op1tjes van Marielle Tweebeeke vond ik zeer goed.
O, man, die Balkenende met zijn “u kijkt zo lief.” Sinds hij zoenend met Bridget Maasland in een tijdschrift staat is het hem een beetje in zijn bol geslagen. Onze nieuwe CDA-Cassanova. Magneet voor zwevende vrouwelijke kiezers, nu met gratis breekpunt.
Cohen leert wel. Hij is al beter dan in het begin. Hij had natuurlijk, net als Roemer, geen enkele ervaring. Meesterlijke oneliner van Roemer trouwens: “u kunt mij veel verwijten, maar niet dat ik te vroeg gepiekt heb.”
En dan die massieve lach uit die zaal, je merkt inderdaad aan iedereen dat het een enorme kick geeft om daar op het podium te staan.
Maar Cohen leert dus, en het duurt nog zo’n maand of vier voordat er weer Algemene Beschouwingen zijn, dus dat kan nog wel goed komen. Hij zit gewoon nog in de try outfase. Het verschil tussen cabaretiers en politici: Cabaretiers try outen in zaaltjes met 100 mensen, politici doen dat in Carré.
Nog een verschil: Cabaretiers zijn beter in grappen maken, politici beter in grappen uithalen.
Wilders heeft echt te vroeg gepiekt denk ik, hij klonk als een kleuter die zijn zin niet krijgt.
Rutte klonk al iets minder triomfantelijk dan in de eerste twee debatten. Af en toe hoorde ik weer de toon van drie jaar geleden, beetje geïrriteerd, lichte onzekerheid, dat hoor je aan een soort trillertje in zijn stem en aan het nog snellere praten.
Rutte verweet Halsema dat ze maar het halve verhaal vertelde over het VVD-programma, maar Rutte vertelt zelf ook het halve verhaal over zijn eigen programma. Iedereen vertelt in deze debatten halve verhalen. Niemand wil de keerzijde van de staatsschuld op orde brengen over het voetlicht brengen.
Zou een mooie titel zijn voor een voorstelling: de avond van de halve verhalen.
Je ziet dat politici nu ook grapjes van elkaar gaan overnemen. Halsema zei gisteren tegen Rutte: “meneer Cohen heeft drie keer zijn verkiezingsprogramma aangepast, u had dat nog veel vaker moeten doen.”
Balkenende zei vanavond op een
Cda-bijeenkomst te Rijssen iets soortgelijks, met daarbij uiteraard het woord “fatsoenlijk.” Een CDA-er woord dan fatsoenlijk bestaat er niet. “U kijkt zo lief.” Margriet van der Linden (opzij) vond het een seksistische opmerking. Daar deden een paar mannen vanmiddag op BNR een beetje badinerend over. Ik geef haar gelijk. Mevrouw Tweebeeke zat daar als journalist. Kijk, als ik dat nou tegen haar zou zeggen, okee. Maar Balkenende, hij is premier, ook al is hij demissionair, het is een premier onwaardig. Hij heeft zijn excuses aangeboden, heel goed, nu nog voor Rawagadee.
Pechtold wordt wat verbeten. Je hoort het aan zijn inademing. Hij zuigt door zijn mond de lucht naar binnen, snel, het klinkt als happen naar lucht en je hoort zijn stembanden meetrillen.
Hij is wel goed in cijfers, met name als het Europa aangaat. Maar hij wordt moe, dat hoor je, van het steeds maar uitleggen.
Rouvoet was de minste. Grapjes kwamen niet aan. Hij hoorde het woord “kerk” en toen was zijn belangstelling gewekt. Maar er zat “Linkse” bij. “nou,” zei hij, “daar heb ik niks mee.”
Zo’n grapje haalt zelfs de eerste try out van een cabaretier in een klein zaaltje niet.
Rouvoet was de stijve man die op een verjaardagsfeestje leuk probeert te doen. Maar tussen leuk doen en leuk zijn gaapt een enorme kloof. Ieder zijn vak. Ik pretendeer ook niet een christen te zijn.
Aiaiai, ik lees net dat Nederland niet is doorgedrongen tot de finale van het Eurovisie Songfestival. Ik Ben Verliefd Sjalalie, zo heet ons liedje. Laten we volgend jaar onze ex-premier sturen met het lied: U Kijkt Zo Lief.
Wil je mij in je volgende brief antwoorden op deze vraag: Hoe kan het dat Rutte bij hoog en bij laag beweert dat bij hem de hypotheekrenteaftrek staat als een huis, maar dat hij er toch geen breekpunt van wil maken? Met andere woorden: wat is zo’n waarheid waard?
Ciao, Vincent.

Leave a Reply