Brief van Bijlo aan Boekestijn 26 mei 2010

Hallo Arend Jan,

De karavaan trekt zijn spoor. PvdA op verlies, VVD op winst. 37 zetels al, volgens de jongste Politieke Barometer. Cohen krijgt het steeds moeilijker. Nu weer dat gedoe rond de AOW-leeftijd, die toch weer later omhoog kan. De PvdA opereert niet handig, Stick To Your Message, dat zou toch een uitgangspunt voor de campagne moeten zijn. Morgen staat het volgende debat alweer op de agenda, in Carré nog wel, het Mekka van de cabaretiers.

Ik heb er twee keer gespeeld. Niet solo, neeneenee, zo ver ben ik nog niet. Het was toen het Leids Cabaretfestival, dat ik in 1988 won, 25 jaar bestond. Wat een zaal is dat. De energie die je uit de zaal voelt komen als je uit de coulissen komt, ongelofelijk. Ik wens Cohen toe dat hij dat ook voelt, morgen, dat hij zijn antennes voor de omgeving uitschuift, want hij krijgt het zwaar. Ze zullen zich tegen hem keren, ik wens hem veel sterkte.

Begrijp me goed, dit is geen liefdesverklaring aan de PvdA, ik wens Wilders net zo goed sterkte, als mens dan, ik heb overigens een donorcodicil ingevuld, ik laat mijn ogen na aan Geert Wilders.

Ik moet oppassen, ik weet het, voor je het weet beschuldigt hij je van demonisering. Dat is een P-woord, Fortuyn heeft het ooit populair gemaakt.

Fortuyn, God en Allah hebben zijn ziel, heeft de boel hier flink opgeschud. Hij heeft niet alleen, zoals jij terecht opmerkt, een aantal verloren kiezers weer gemobiliseerd, hij heeft ook bij de kiezers die nog wel stemden veel beweging veroorzaakt. Hij toonde aan dat er taboes waren, niet benoemde problemen. Die taboes zijn er nog steeds, ik zie nog steeds veel verkramping in de debatten.

Ik sprak laatst een man die op Wilders wilde gaan stemmen. “Ja,” zei hij, “Wilders zegt tenminste waar het op staat.”

“Waar staat het dan op,” vroeg ik. Hij begon een warrig betoog over Marokkanen die alles verzieken, hij kwam met Henk en Ingrid die door iedereen gepakt worden, en hij zei dat hij lekker zand in de machine ging gooien op 9 juni. Niet dat hij er nou persoonlijk zoveel last van had, van de Marokkanen, maar toch..”

Ik zei: “Die machine heeft er wel mede voor gezorgd dat wij in een van de welvarendste landen van de wereld leven. Die machine heeft ervoor gezorgd dat jij naar concerten kan,” hij gaat graag naar concerten. “Die machine heeft ervoor gezorgd dat wij een uitstekend wegennet hebben,” hij rijdt graag auto.

Enfin, twee uur later zei hij: “Nou, dan stem ik op Boekestijn.” “Sorry,” zei ik, “die keert niet terug in de Kamer.”

Vervolgens vulde hij Stemwijzer in, hij kwam uit bij de SP. Dat vond ik ook geen verstandige keuze, maar om nou weer zo’n enorm lang gesprek aan te knopen…

Wilders is geen racist, nee, natuurlijk niet, moslims zijn geen ras. Wilders is ook geen xenofoob, nee, hij is een selectieve xenofoob. Mensen zien in hem een notoire dwarsligger, mensen houden ervan dwars te liggen. Mensen zijn het oude zat. Wilders geeft soundbites, zoals Fortuyn soundbites gaf, Wilders scoort, zoals Siem de Jong bij Ajax scoort. Nuanceringen zijn uit, want ze zijn saai en suf, en dan moet je zo verschrikkelijk opletten en nadenken enzo.

Duidelijke taal, right, daar gaat het om, okee dan, goed!

Dank voor je goed gedocumenteerde verhaal over de ontwikkelingssamenwerking. Ik ga lezen, doet u dat ook, NU-lezer, als u even tijd heeft, zo tussen Champions Leaguefinale en WK?

Soms word ik niet goed van de NGO’s. Ze bellen mij bijna dagelijks op. “meneer Bielo, we zijn erg blij met uw bijdrage, maar zou u misschien ook iets meer willen geven, het gaat maar om een heel flutiel bedrag meneer Bielo en de kinderen van Afrika zijn er erg mee geholpen.”

Dat doet meneer Bielo niet meer. Niet omdat hij het de kinderen van Afrika niet gunt, maar omdat hij geen zin heeft om steeds maar Denises en Cheyennes te woord te staan.

Alles in deze wereld lijkt wel een industrie geworden. Of het nou om de vleesproductie of om ontwikkelingssamenwerking gaat, iedereen bedient zich van reclame en slimme marketingstrategieën.

Maar het antwoord van de overheid mag natuurlijk nooit liggen in korten. Nee, laten we toch vooral vasthouden aan die 0,8% ontwikkelingssamenwerking. Dat lijkt me en goede standaard voor een beschaafd land, dat pretenderen wij toch altijd te zijn?

Verantwoording, daar gaat het om. Geld is geld, en dat moet worden verantwoord.

Misschien is dat trouwens wel de echte oorzaak van de crisis waarin we ons nu bevinden. De mens is het besef verloren dat geld waarde vertegenwoordigt, we zijn het verband tussen cijfers en realiteit kwijtgeraakt.

Ach, het is al laat, en dan gaat men soms wat kort dor de bocht, maar toch, zou dat het kunnen zijn? Is de financiële wereld niet een te losgezongen wereld van de echte wereld geworden? Ik ga slapen, het is 01.30 uur. Ik hoor van je, groet, Vincent.

Leave a Reply