Brief van Bijlo aan Boekestijn 11 juni 2010

Hee Arend Jan,
gefeliciteerd! Het was waanzinnig spannend, toen ik ging slapen stonden VVD en PvdA nog gelijk.

© ANP

Ik werd wakker met het vooruitzicht van een VVD-premier. Nu zal ook Rutte wat reëler moeten gaan worden. Want ook hij zal water in de wijn moeten doen, maar het kan zeer interessant worden, althans, als het Paars+ wordt.

Dat zou de doorbraak kunnen zijn waarover wij het hebben gehad, boven Links-Rechts uitstijgen en hervormen. Want CDA in regering, nee, dat lijkt me na een halvering geen reële optie.

Maar dat betekent dus ook dat PVV afvalt. Leuk trouwens om te zien dat Wilders de enige was die naar het slotdebat was gekomen. Hij klonk milder, maar regeren wordt voor hem enorm lastig, dan zal ook de PVV eigenlijk een vrij gewone, traditionele partij blijken te zijn en zijn achterban zien slinken.

Met stoere praat kun je veel winnen, maar polderen en stoere praat gaan eigenlijk nooit samen.

Instabieler

We gaan het meemaken, de tijd zal het leren. Een ding weten we na 9 juni in ieder geval zeker: het land is instabieler en zoekender dan ooit. Dat je met 31 zetels de grootste bent zegt veel over de machtsverhoudingen. Maar wat een enorme klap voor het CDA, de christen is niet meer zo trouw als hij geweest is.

Een drama dat zich op 21 februari al begon af te tekenen, toen de partijtop Balkenend overhaast weer het vertrouwen gaf.

Jij ook heel hartelijk bedankt voor het bij nacht en ontij schrijven, een bundel lijkt me een goed idee.

Lezer, u ook zeer bedankt, redactie van NU.nl bedankt, politici bedankt, kiezers bedankt, mijn vrouw bedankt, voor het warm houden van de lege plek in bed, dag allemaal!

© NU.nl/Vincent Bijlo

Leave a Reply