Euroblog 10 november 2011: Donkere wolken voor de euro en het kabinet Rutte

De bloedstollende gebeurtenissen op de markten en de stijging van de Italiaanse obligatierente tot boven de 7 %  heeft potentieel dramatische gevolgen voor alle partijen en dat geldt ook voor het Nederlandse kabinet.

1. De ontwikkelingen in Italië waren, zoals te verwachten was, bloedstollend. De Italiaanse schuld is 1900 miljard euro, 120% van het bbp. De Italiaanse schuld is groter dan de gezamenlijke schuld van Spanje, Portugal en Ierland. Italië is een van de grootste obligatiemarkten ter wereld. woensdag steeg de rente tot boven de 7% en dat is een niveau dat nog hoger is dan het renteniveau van Ierland en Portugal toen er een bail out plaats vond. Wiskundig kan een land met een rente hoger dan 7 % zijn schuld niet meer naar beneden krijgen. De markten vrezen anarchie in Italië waarin er geen hervormingen tot stand komen. Het einde is nog niet in zicht. In Griekenland steeg de rente door naar 12 %, in Ierland 9 %.

2. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat de Italiaanse politiek in welke hoedanigheid dan ook in korte tijd erin zal slagen om de concurrentiekracht te hervormen door bijv. de pensioenen en de arbeidsmarkt te hervormen. Die maatregelen kunnen enorme demonstraties veroorzaken en als het toch zou lukken kost het tijd voordat zij effect sorteren

3. Amerikanen kijken met angst en beven naar Europa. Amerikanen beweren dat Amerikaanse banken weinig exposure hebben in Italië maar dat is onzin. Amerikaanse instituties hebben credit default swaps afgesloten tegen verliezen in Italië. De waarde van die garanties in Italië plus de rest van Club Med is volgens de bank for International Settlements gestegen van 80,7 miljard dollar tot 518 miljard dollar. MF Global is al gevallen. Als Italië valt dan is de Lehman Brothers crisis een picknick vergeleken met de crisis die dan in de VS uitbreekt. Obama is ongetwijfeld aan de slaappillen.

4. Grieken zijn te midden van al dit geweld niet eens in staat om snel een nieuwe regering te vormen. Dat zou in Rome ook kunnen gebeuren. Echter ook als Rome wel snel een nieuwe regering vormt zullen de markten nog steeds de overtuiging hebben dat de Italiaanse hervormingen pas na lange tijd effect sorteren

5. Noch Rusland, China, Japan of de VS willen substantieel extra bijdragen aan het noodfonds of het IMF. Die route lijkt dus afgesloten maar alles onder druk wordt vloeibaar

6. Via Reuters lekte uit dat Frankrijk en Duitsland in het geheim werken aan een kleinere eurozone met meer gemeenschappelijk Europese coördinatie. Belangrijk is daarbij dat Merkozy daarbij niet van zins zijn om dat via de Europese Commissie te doen. Met andere woorden zij denken aan een economisch dictaat van de grote landen in een intergouvernementele setting, althans dat lijkt erop.

Conclusie: het kabinet Rutte zit nu in enorme problemen:

1. de oude strategie van meer steun in ruil voor hervormingen heeft niet gewerkt. We zijn ons geld dus gewoon kwijt

2. Nederlandse banken hebben grote belangen in Italië en die zullen dus steun nodig hebben. Dat zal op zijn beurt nopen tot grote extra bezuinigingen

3. De Nederlandse voorkeur om de EMU te schragen door meer integratie op het niveau van de Commissie lijkt niet te worden gedeeld door de Fransen en de Duitsers. De Nederlandse economie dreigt in de toekomst in hoge mate gedicteerd te worden door een Frans-Duits directoraat. De Europese ambtenaren gruwen en Den Haag dat de Europese Commissie beschouwt als een beschermheer van kleine staten eveneens.

Als mijn analyse hout snijdt dan was dit een zwarte woensdag, die nog veel zwarter was dan black monday in Maastricht in 1991.

Ik vlieg vandaag naar een andere brandhaard: de straat van Hormoez. Indien Israël Iran gaat bombarderen gaat Teheran die straat blokkeren. Dan liggen er een hoop olietankers stil. Of ik tijd heb om daar te bloggen weet ik niet. Ik blijf de Eurocrisis natuurlijk volgen.

 

Mocht U geïnteresseerd zijn in de voorverkoop van mijn nieuwe boek over ondermeer de eurocrisis dan kunt U hier klikken

 

 

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Euroblog 10 november 2011: Donkere wolken voor de euro en het kabinet Rutte

  1. Interessante en vooral heldere blog. De laatste dagen denk ik er over om mijn geld te spreiden naar rekeningen in andere landen. Dit om te voorkomen dat ik mijn geld kwijt ben als er een bank klapt. Is dat verstandig of maakt dat gezien de huidige situatie niets uit en is het dus eigenlijk helemaal niet slim?

  2. Een monetaire unie in Europa, en bedenksel van politieke schijtlaarzen die doodsbenauwd waren voor een nieuwe oorlog.
    Uiteindelijk na 2 eerdere pogingen was hij er, de Euro, het resultaat van meer dan 40 jaar gehannes en mislukkingen over een monetaire unie in Europa. zie http://www.allesovereuro.nl/geschiedeniseuro.php
    Ondanks alle strubbelingen in het verleden, staken de schijtlaarzen hun kop in het zand, want hun politieke droom de moest en zou er komen.
    Nu de Euro op de klippen dreigt te lopen, zijn het nog steeds dezelfde politieke schijtlaarzen die geen adequate maatregelen durven nemen.
    Angst is een erg slechte raadgever, daarom gaat ook deze derde poging, om in de huidige vorm een monetaire unie in Europa te handhaven wederom mislukken.

Leave a Reply