Mijn dagelijkse Euroblog 2 december 2011: Sarkozy neemt een enorme gok

Gisteravond hield Sarkozy een indrukwekkende speech in Toulon waar hij pleitte voor meer integratie in Europa. De vraag of de Euro zal worden gered wordt echter uiteindelijk niet bepaald door de Europese regeringsleiders maar door de burgers in EuropaSarkozy pleitte gisteren voor meer integratie in de eurozone waardoor regeringen niet meer de vrijheid hebben om schulden op te laten lopen. Sarkozy sprak niet alleen voor een Frans publiek want er werd in Europa aandachtig meegeluisterd. Merkel kon tevreden zijn. Haar geheime afspraak met Sarkozy dat extra steun voor tekortlanden alleen beschikbaar zou komen indien spilzieke regeringen aan banden werden gelegd, klonk duidelijk door in de speech van monsieur Sarko.

Er bleven echter nog veel open vragen over:

1. Het is duidelijk dat Sarkozy geen behoefte heeft om de Europese Commissie meer bevoegdheden te geven op het terrein van begrotingspolitiek. Parijs wil die matiging van spilzieke landen duidelijk in de handen van de Europese regeringsleiders laten. Mijn inschatting is dat Merkel daar geen bezwaar tegen heeft. Waarschijnlijk wint Van Rompuy dus en Barosso verliest. De Nederlandse regering kan men zich maar beter aan deze Frans-Duitse consensus aanpassen.

2. Ook al zou het mogelijk zijn deze deal op 9 december te verzilveren dan blijft het de vraag hoe Europese burgers zullen gaan reageren. Zullen Franse en Italiaanse burgers verheugd zijn dat zij veel langer moeten werken, tegen een veel lager loon terwijl zij ook hogere belastingen moeten gaan betalen. Stel dat de burgers in de tekortlanden de uitvoering van deze Merkozy deal gaan verhinderen hoe zullen dan de Duitse, Nederlandse, Finse en Oostenrijkse burgers reageren?

We are clearly not out of the woods.

One thought on “Mijn dagelijkse Euroblog 2 december 2011: Sarkozy neemt een enorme gok

  1. Duidelijk omschreven. Samen met de stukjes van Bouman verplicht dagelijkse kost.

Leave a Reply