Mijn dagelijkse euroblog 12 december 2011: Het perfide Albion overschreeuwt zichzelf

De Britse pers is verdeeld over Cameron’s veto. Sommige spreken over een diplomatieke blunder, anderen schrijven dat Cameron politiek klem zat en niets anders kon, en weer anderen juichen het veto toe. Ik denk dat juristen een oplossing zullen vinden

Het veto van Cameron impliceert dat het EURO 17 plus gebied niet meer de Commissie kan gebruiken om automatische sancties op te leggen. Om die reden verheugen de Eurosceptici zich en zijn de Eurofielen boos.

Ik denk dat het wel meevalt:

1. het pakket van de top is sowieso onvoldoende om de markten te kalmeren. Er zullen dus nog vele toppen volgen en dan kan er geheronderhandeld worden. Is het VK werkelijk bereid om een prijs te betalen voor het veto?

2. Het Verdrag van Lissabon was pas na tien jaar geratificeerd. Een verdragswijziging waar Duitsland naar streefde was dus sowieso een lange termijn oplossing. Om de markten te kalmeren zal er met de sancties toch echt iets eerder moeten gebeuren. Juristen zijn vindingrijk. Men zou iets kunnen bedenken buiten een verdragswijziging om. Enhanced Cooperation bijvoorbeeld. Die route is eerder gekozen.

Onder druk wordt alles vloeibaar. De rechtervleugel van de Conservative Party heeft te vroeg gejuicht.

One thought on “Mijn dagelijkse euroblog 12 december 2011: Het perfide Albion overschreeuwt zichzelf

  1. Ik wacht “met spanning” op de volgende EU[euro]top! De top der toppen, of over de top? Wat doen ze daar, gaan ze daar daggeren? Of is er nog iets hoger dan een top een top der toppen……..Bouwen ze daar luchtkastelen?

    (¯`*•.. Koste wat het kost ons euromuntje willen we houden..•*´¯)

Leave a Reply