Euroblog 4 januari 2012: Griekse problemen zijn nog niet opgelost

Griekenland had eigenlijk al lang de volgende EU lening moeten hebben maar de onderhandelingen gaan stroef. Hoe komt dat?Er zijn denk ik drie redenen waarom de onderhandelingen met Griekenland moeizaam verlopen:

1. De wens van de Noordelijke lidstaten van de EU om PSI, Private sector involvement in het afschrijven van schulden, is politiek en moreel zeer begrijpelijk maar heeft geleid tot nare onbedoelde gevolgen. Iedereen die nog overwoog om een Griekse obligatie te kopen wist dat er een haircut aan zou kunnen komen. Gevolg is dat iedereen nu gevlucht is en heel Griekenland door EU leningen overeind wordt gehouden. Griekenland bevindt zich niet meer in een marktsituatie. Gevolg is dat Athene nog veel meer geld moet lenen dan men hoopte

2. De Griekse onderhandelaars hebben nog steeds 1 troef in handen en dat is het besmettingsgevaar. Indien Griekenland uit de euro gezet zou worden is de kans echt heel groot dat de markten zich zullen richten op het volgende slachtoffer. Deze situatie geeft de Grieken een sterkere positie dan men op het eerste gezicht zou denken

3. Op 27 oktober 2011 werd overeengekomen dat de Griekse schulden in private handen van 206 miljard (waarvan 54 miljard ECB en 23 miljard Griekse pensioenfondsen) op vrijwillige basis zou worden gehalveerd tot 103 miljard. Het is echter de vraag of die halvering zal worden gehaald (zie artikel WSJ):

a. Houders van Griekse schuld die in 2012 moet worden afgelost, 36 miljard, staan niet te springen om nieuwe obligaties die pas over 20-30 jaar afbetaald worden.

b. 120 miljard van de Griekse schuld in private handen zit bij grote institutionele beleggers die vermoedelijk wel mee zullen doen omdat zij zullen denken aan hun reputatie. 80 miljard zit echter bij hedge funds, sovereign wealth funds. Die doen misschien niet mee.

c. Bezitters van Griekse schuldpapieren die CDS verzekeringen hebben afgesloten zullen ook niet meedoen. Onvrijwillige herstructurering betekent voor hen namelijk dat de verzekering al hun niet vorderbare schulden terugbetaalt.

d. en dan zijn er nog de vulture funds die letterlijk leven van de herstructurering

 

Conclusie 103 miljard minus 36 miljard betekent dat er maar 85 miljard vrijwillig zal worden afgeschreven. Geen wonder dat de 50% haircut wel eens hoger zal kunnen uitvallen. Toch denk ik dat deze horde genomen kan worden. Het liefst zo snel mogelijk

Leave a Reply